Sidor

söndag 14 februari 2010

Poland. (Polen)

Polen / Poʊlənd / (Polska: Polska), Officiellt Polen (Rzeczpospolita Polska), Är ett land i Centraleuropa gränsar Tyskland i väster, den Tjeckien och Slovakien söder; Ukraina, Vitryssland och Litauen i öster, och Östersjön och Kaliningrad oblast.En rysk exklav, I norr. Den totala område Polen är 312.679 kvadratkilometer (120.726 sq mi), gör det 69. Största land i världen och den 9: e största i Europa. Polen har en befolkning på över 38 miljoner människor, vilket gör det till 34. Folkrikaste land världens och en av de mest folkrika medlemmar i Europeiska unionen.

Inrättandet av en polsk stat beskrivs ofta med antagandet av Christianity dess härskare Mieszko I, År 966, när staten omfattas territorium liknande den i dagens Polen. Den Konungariket Polen bildades 1025, och år 1569 den cementerade en lång association med Storhertigdömet Litauen genom att underteckna Unionen i Lublin, Utgör Polsk-litauiska samväldet.

The Commonwealth kollapsade år 1795, och Polens territorium delades bland Konungariket Preussen. Den Ryska imperiet och Österrike. Polen återfick sin självständighet som Andra polska republiken 1918, efter Världskriget. Men ockuperades senare av Nazityskland och Sovjetunionen under Världskriget. Polen förlorade över sex miljoner medborgare i andra världskriget, framväxande flera år senare som People's Republic Polen inom Östblocket under Sovjetiska inflytande.

Under Revolutions 1989, kommunist regel störtades och Polen blev vad som är konstitutionellt kallas "tredje polska republiken". Polen är enhetsstat, Som består av sexton voivodeships (Polska: województwo). Polen är medlem i Europeiska unionen, Nato, FN, Världshandelsorganisationen och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar