Sidor

tisdag 16 mars 2010

Bilisi. (Georgien)

Georgiens huvudstad SW Asien, på Kura och transkaukasiska RR och i södra änden av den georgiska militära Road. Beläget i en berg-ringade bassäng, är Tbilisi den ekonomiska, administrativa och kulturella hjärtat av Transkaukasien.

Det är också en viktig transport centrum. Branscher ingår tryckning och publicering, maskin byggnad, livsmedelsförädling, garvning, silke vävning och tillverkning av verktygsmaskiner, lokomotiv, och plast. Frukt-och vinodlingar omger staden. Regionens mineralkällor utgör grunden för många kurorter.
Staden reser sig i terrasser från båda sidor av Kura.

I den gamla delen är medeltida byggnader och gårdar, smala gator, hängande balkonger, och den berömda varma svavel-källor. Resten av staden har i stor utsträckning moderniserats. Landmärken inkluderar resterna av Sions Cathedral (6th cent.; Byggdes 16th-18. Cent.), Den Anchiskhat Basilica (6th-7th cent.) Samt Metekhi slott och kyrka (1278-89). En bergbanan går till Mt. David. Tbilisi utbildningsmässiga och kulturella faciliteter inkluderar den georgiska staten Univ. (1918), den georgiska Academy of Art (1922) och Vetenskapsakademien (1941). Arkeologiska fynd tyder på att platsen var lösas så tidigt som den 4 cent. B.C. Den persiska militär guvernör i Georgien byggt en fästning på en kulle i Tbilisi under 4: e cent. A.D., och i 5: e cent. kapitalet i det gamla georgiska riket flyttades dit från Mtskheta Mtskheta (mətskhyĕt `ə), Stad (1989 pop. 9.588), W centrala Georgien, på Kura och den georgiska militära Road.

I den 6 cent., Blev Tbilisi säte för den iberiska dynastin. Staden låg längs den naturliga handelsvägen mellan Kaspiska havet och Svarta havet, men var också grensle en av världens stora korsningen av invasion och invandring. Tbilisi var ett starkt fäste för muslimsk makt och ett kommersiellt centrum från den 8 till 11 cent.; Under denna period araber, khazarerna, Seljuks och ottomanska turkarna successivt styrde staden.

Från 1096 till 1225 den blomstrade som huvudstad i en självständig georgiska staten. Det styrdes från den 13: e till den 18 cent. av Mongolerna, iranier och turkar innan jag kom under rysk kontroll 1800-1801.

Tbilisi blev säte för den tsaristiska regeringen i Kaukasus utan också utvecklas som en revolutionerande centrum från andra halvan av den 19 cent. och spelade en ledande roll i revolutionen 1905. Stalin studerade vid stadens ortodoxa prästseminarium och arbetat med bolsjevikiska underjordiska grupper i Tbilisi. Tbilisi blev huvudstad i den anti-bolsjevikiska transkaukasiska Federation (1917-18), oberoende av Georgien (1918-20), och det transkaukasiska Socialistiska federationen sovjetrepubliken (1922-36). Georgien har gjort en egen delrepublik 1936, med Tbilisi som huvudstad. Tbilisi var skådeplats för 1989 massaker av civila demonstranter av sovjetiska trupper. Händelsen ledde till en explosion av georgiska nationalistiska känslor. Stadens centrum ödelades 1991 av en våldsam kupp som tvingades avgå president Zviad Gamsakhurdia.

Georgiens huvudsakliga ekonomiska verksamhet omfattar odling av jordbruksprodukter som citrusfrukter, te, hasselnötter och druvor, utvinning av mangan och koppar, samt produktion av en liten industrisektor som producerar alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, metaller, maskiner och kemikalier. Landet importerar merparten av sitt energibehov, inklusive naturgas och oljeprodukter. Dess enda betydande inre energikälla är vattenkraft. Trots allvarliga skador ekonomin har lidit på grund av inbördeskrig, Georgien, med hjälp av IMF och Världsbanken, har gjort stora ekonomiska vinster sedan 1995 och uppnått positiva BNP-tillväxten och begränsa inflationen. Dock lider den georgiska regeringen av begränsade resurser på grund av en kronisk underlåtenhet att samla in skatteintäkter.

Georgia lider också av energibrist, det privatiserade i Tbilisi distributionsnätet 1998, men samlingen är låg, vilket gör företaget olönsamt. Landet är sätter sitt hopp till en långsiktig tillväxt på dess roll som ett transitland för rörledningar och handel. Byggnadsarbetena påbörjas på Baku-Tbilisi-Ceyhan och Baku-Tbilisi-Erzurum gasledningen kommer att leda till välbehövliga investeringar och arbetstillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar