Sidor

torsdag 18 mars 2010

France.

Frankrike (uttalas / Fræns / franss eller / Frɑ ː ns / frahns; Franska uttal: ([fʁɑs]), Officiellt Frankrike (Franska: République française, uttalad[ʁepyblik fʁɑsɛz]), Är en medlemsstat i Europeiska unionen inom sitt västregionen, Med ett flertal utomeuropeiska territorier och öar ligger på andra kontinenter. Frankrike är enhetsstat semi-presidential republik med sina främsta ideal som uttrycks i Förklaring av människans och medborgarens rättigheter.
Moderlandet sträcker sig från Medelhavet till Engelska kanalen och Nordsjön. Och från Rhen till Atlanten. Det är ofta för L'Hexagone ( "The Sexhörning") På grund av geometrisk form av dess territorium. Det gränsar (medurs från norr) med Belgien, Luxemburg, Tyskland, Schweiz, Italien, Monaco, Spanien och Andorra. Frankrikes utomeuropeiska departement och collectivités också dela landgränser med Brasilien och Surinam (gränsar Franska Guyana), Och Nederländska Antillerna (gränsar Saint-Martin). Frankrike är kopplad till Förenade kungariket för Kanaltunneln, Passerkort som under Engelska kanalen.
Frankrike är den största staten i Europeiska unionen av området och den tredje största i Europa efter Ryssland och Ukraina. Det skulle vara andra om dess utomeuropeiska territorier som Franska Guyana ingick. Frankrike har varit en viktig kraft för århundraden med starka ekonomiska, kulturella, militära och politiska inflytande. Under 17 och 18-talen, Frankrike koloniserat stora delar av Nordamerika, under den 19: e och tidig 20th centuries, byggd Frankrike näst största imperium av tiden, inklusive stora delar av North, West och Centralafrika, Sydostasien, Och många Söderhavsöarna.
Frankrike är ett av de mest industriländer och har den femte största ekonomi nominell BNP och sjunde största ekonomi köpkraftsparitet. Frankrike har en hög levnadsstandard samt hög allmän utbildningsnivå, Det är en av de mest globaliserade nationer, har 2009's näst bästa internationella rykte och har även en av världens högsta medellivslängd, med sin hälso-och sjukvård klassas som den bästa i världen. Det är det mest besökta landet i världen, tar emot 82 miljoner utländska turister årligen. Frankrike är en av de grundande medlemmarna i Europeiska unionen. Det är också en av grundarna av FN och medlem av Fransktalande, Den G8, G20, Nato, OECD, WTO och Latinska unionen. Det är en av de fem permanenta medlemmar i FN: s säkerhetsråd, Har den tredje största antalet kärnvapen i världen och det största antalet kärnkraftverk i Europeiska unionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar