Sidor

lördag 6 mars 2010

Malå.

Malå (umesamiska Máláge, sydsamiska Maalege), tidigare Malåträsk, centralort i Malå kommun. Malå ligger längs länsväg 370 cirka 70 kilometer norr om Lycksele. Här finns bland annat ett borrkärnelager tillhörigt Sveriges geologiska undersökning. Området är intressant för prospekteringsindustrin. Vi är en av länets minsta kommuner till ytan. Idag finns ca 3330 invånare i kommunen, och vi hoppas att vi blir fler. Här finns ett rikt föreningsliv, en god offentlig sektor och ett kraftfullt näringsliv. Det sprudlar av initiativ och aktiviteter från enskilda, föreningar, trossamfund och företagare i såväl tätorten Malå, som i omkringliggande byar. Malå har som kommun i Västerbottens inland en gynnsam näringslivsstruktur. Basnäringarna och dess underleverantörer utgör fundament för kommunens näringsliv. Kommunen har en lång tradition av företagande kopplat till skog ,trä, skogsmekanik och gruvverksamhet vilket resulterat i företag med globalt efterfrågade produkter.
I Malå finns bl.a. ett högeffektivt sågverk med en förädlingsanläggning. Förutom en stor export så går en del av den producerade volymen idag till egen vidareförädling i Malå med omnejd samt till lokala tillverkare av bland annat fönster och limfog. Den stora kompetens som finns inom skogsmekanik har gjort att vi idag har ett av världens ledande tillverkare av kranspetsutrustning.
Malå har historiskt utgjort ett centrum, såväl regionalt, nationellt som internationellt, för gruv- och mineralverksamhet. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har en lång historia i Malå. SGU:s mineralinformationskontor, med bl.a. världens största samling av borrkärnor, utgör ett högklassigt internationellt kunskapscentrum. Förutom att en mängd företag inom branschen har Malå som utgångspunkt för sin verksamhet så har ett antal georelaterade företag med världen som marknad etablerats.
Malå sameby med sina elva renskötselföretag sätter en samisk prägel på kommunens näringsliv och utgör en väsentlig del av näringslivet. Samebyn är känd som en kompetent och engagerad part i ambitonerna att hitta kreativa lösningar för olika samverkande näringar.
Ortens handel erbjuder boende och besökare ett rikt utbud av varor och tjänster. En av fördelarna är att att finns inom gångavstånd. Malå med alting så nära är en verklighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar