Sidor

lördag 6 mars 2010

Semifreddo med kolanötter.

Ingredienser 8 - 10 portioner
1 dl vatten
0,5 dl earl grey, teblad
1 tsk kanel
1,5 dl socker
9 st äggulor
4,5 dl grädde
Kolanötter:
1,5 dl socker
4 dl grädde
1 krm salt
2 tsk smör
150 g blandade nötter, rostade
Tillagning
En perfekt kombination, den subtila smaken av earl grey i semifreddon gifter sig väl med kola och nötter.
Semifreddo:
1 Koka upp vatten. Lägg i teblad och låt dra 4–5 minuter. Sila av teet, pressa det gärna för att få ut all vätska.

2 Blanda ner socker och kanel i tedrycken.

3 Vispa ner teblandningen i äggulorna och vispa tills det blir ljust och luftigt.

4 Vispa grädden och vänd ner i äggvispet till en slät blandning.

5 Häll upp i en form eller i portionsglas.

6 Ställ i frys tills semifreddon stelnat. Servera med kolanötter (se recept nedan).
Kolanötter:
1 Värm grädden till kokpunkten.

2 Smält socker i en kastrull och låt det värmas tills det blir en gyllene karamell.

3 Slå grädden över karamellen. Det kommer koka häftigt. Låt koka ihop till en sås.

4 Tillsätt smör och salt. Rör ner nötterna.

5 Ringla såsen över semifreddon precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar