Sidor

onsdag 10 mars 2010

Mellerud.

Mellerud är en tätort i Dalsland samt centralort i Melleruds kommun, Västra Götalands län.
Mellerud ligger 45 kilometer norr om Vänersborg och har en befolkning på strax under 10 000 där människorna i huvudsak är koncentrerade till tätorterna Mellerud, Dals-Rostock och Åsensbruk. Mellerud ligger på järnvägslinjen Göteborg–Karlstad, och vid E45 och länsväg 166. Orten fungerar som serviceort för kommunen och delar av angränsande kommuner. Mellerud har under de senaste decennierna blivit allt mer av en sommarort och är tillfällig bostad för tusentals turister med härkomst främst från Tyskland, Sverige, Norge och Nederländerna. Orten är sjönära och det är därför naturligt att mycket aktiviteter i kommunen kretsar kring båtlivet och de upplevelser som närheten till Vänern medger.
I Mellerud finns en K-märkt biograf, Centrumbiografen, som drivs av Melleruds IF. 1992 invigdes Kulturbruket-på-Dal, som bland annat innehåller en konsert- och teaterlokal som drivs av kommunen. Kulturbruket gästas regelbundet av nationella och internationella artister. Bland dem som har framträtt där kan nämnas Ale Möller, Kalle Moreaus, Peter Harrison, Uno Svenningsson, Eldkvarn, Pugh Rogefeldt, Fairport Convention och The Ukulele Orchestra of Great Britain.
Första helgen i juli varje år äger Kanalyran rum. Det är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler och man kan förutom att se artister och maskeradkorteger förfriska sig i öltältet. Första helgen i augusti anordnas strax utanför Mellerud Sunnanå marknad, en traditionell marknad med hantverk och lokalt producerad mat. I augusti anordnas också en årlig spelmansstämma.
I Melleruds kommun finns det sex grundskolor och en gymnasieskola. Ungefär 4 km utanför Melleruds centrum finns det en 4-stjärnig campingplats med namn Vita Sannar, där finns även kiosk, strand, minigolf, restaurang och bar.
I Mellerud finns även den kända och mycket mättande rätten Korv i Våffla i varje korvkiosk. Mellerud är en av de få platserna i sverige som har denna rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar