Avslappningsmusik...

Varg

Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjur som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen varg väger 30 till 50 kg.[3] På grund av vargens stora utbredningsområde finns stora skillnader i djurets storlek. De största vargar som förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa är ungefär 160 centimeter långa och vid skuldran 80 centimeter höga. En ca 50 centimeter lång svans tillkommer. Deras vikt kan gå upp till 80 kilogram. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och har 20 till 25 procent lägre kroppsvikt. Pälsens färg är mycket variabel. Det finns vita, krämfärgade, rödaktiga, gulaktiga, gråa och svarta individer. I tempererade områden av Europa och Asien är de huvudsakligen gråaktiga och i arktiska regioner mest svarta eller vita. Undersidan är blek eller ljust vit. Ofta är vargarnas rygg mörkare än deras svans, buk, öron och nos. Det är mycket svårt att skilja vargspår från spår av hundar. Ofta krävs det att man följer spåret en längre sträcka (gärna flera km) för att man ska kunna vara någorlunda säker på att det är varg och inte en lös hund man spårar. Vid spårning på snö lämnar stora hanvargar en spårstämpel på 10-12 cm exklusive klor. Få hundar har så stora tassar. Nordeuropeiska vargar har dessutom en steglängd på minst 140 cm på hårt, plant underlag i trav, vilket sällan matchas av hundar. Det finns emellertid vargar med små tassar, och en normal varghonas tassar är faktiskt inte större än en grå- eller jämthunds. Vargspåren går ofta rakt (målmedvetet) medan tama hundar brukar springa kors och tvärs. Detta beteende gäller dock inte alltid, eftersom vargen också kan göra oregelbundna lovar, och hundar kan dessutom vara målmedvetna. Rimligen torde förvildade hundar med tiden bli mer "lugna" (mindre lekfulla) i beteendet och därmed svårare att skilja från varg på spår. När vargar går i flock i djup snö, går de ofta "fot i fot". De sätter då ner tassarna i varandras spår, så att det ser ut som att det endast gått ett djur i spåret. Spårar man en längre sträcka kommer man förr eller senare till något ställe där de delar på sig. En sådan spårlöpa lämnar inte tama hundar. Till spårtecknen räknas också spillning och urinmarkeringar. En varg äter inte samma slags mat som en hund nuförtiden. Den livnär sig på kött och ben. Spillningen skiljer sig således från hundens, som oftast blir utfodrad med pellets som är utblandade med vegetariskt innehåll. När vargen ätit mycket ben, blir avföringen helt vit. Urinmarkeringar av varg ser likadana ut som hundens. Men det finns en stor skillnad i alla fall. Hos vargen är det endast alfaparet som har rätt att lyfta på benet när de urinerar. De andra flockmedlemmarna (även hannarna) hukar sig ner och urinerar som hundtikar. Under högvintern, när honan löper, kan man finna spår av blod i urinmarkeringarna, då vet man att det är varg som varit framme (hundtikar urinerar hukande). roza_hrefReplace("48052134d6e8f96f8771707b4e245f37"); // -->

söndag 7 mars 2010

Moussetårta med choklad och mango.

Det här behövs till 1 form, 24 cm i diameter:
Botten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1 1/2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 minuter
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad
Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
250 g mangopuré, Semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad
Mangogelé:
2 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
2 msk persikolikör
Garnering:
10-12 physalis
Ugn: 200º

Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten försiktigt på ett bakplåtspapper, bara så mycket att smeten blir något större än den form du sen ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Skär ut en kaka av cho-kladbotten, lika stor som botten på formen. Lägg kakan i botten i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron i en skål, ca 2 minuter på full effekt. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 minuter.
3. Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
4. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén överst, ovanpå mangomoussen, i formen. Ställ in tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.

Inga kommentarer: