Sidor

söndag 7 mars 2010

Moussetårta med choklad och mango.

Det här behövs till 1 form, 24 cm i diameter:
Botten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1 1/2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 minuter
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad
Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
250 g mangopuré, Semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad
Mangogelé:
2 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
2 msk persikolikör
Garnering:
10-12 physalis
Ugn: 200º

Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten försiktigt på ett bakplåtspapper, bara så mycket att smeten blir något större än den form du sen ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Skär ut en kaka av cho-kladbotten, lika stor som botten på formen. Lägg kakan i botten i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron i en skål, ca 2 minuter på full effekt. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 minuter.
3. Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
4. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén överst, ovanpå mangomoussen, i formen. Ställ in tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar