Sidor

söndag 28 mars 2010

Rosmarinkryddad lammlägg.

Tid: 4 tim
Ingredienser
Antal portioner 4
1,5 kilo Lammlägg
Rosmarin (torkad)
Salt & peppar
2,0 msk Smör till stekning
1,0 styck Morot
1,0 stjälk Stjälkselleri
0,5 styck Gul lök
2,0 dl Portvin
5,0 dl Vatten
Tillbehör:
200,0 gram Brysselkål
1,0 styck Mango
1,0 styck Rödlök
0,5 styck Citron
1,5 msk Olivolja
0,8 kilo Potatis
Sås:
2,0 dl Vispgrädde
0,5 dl Steksky
1,0 msk Mintgelé
Matlagningsmjöl

Tillagning
Sätt ugnen på 130°C.
Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
Hetta upp matfett i stekgryta eller panna och bryn köttet runt om. Lägg åt sidan.
Stek grönsakerna några minuter.
Lägg tillbaka steken i grytan (eller i folie, se kommentar).Tillsätt portvin och vatten. Sätt in grytan med lock i ugn i 3-4 timmar, till innertemperatur 65°C.
Skala och koka potatis. Ansa brysselkål.
Ta ut köttet och låt det vila. Sila av steksky. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.
Koka brysselkål 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar