Sidor

söndag 28 mars 2010

Romania / Rumänien.

Rumänien är en republik i Östeuropa. Landet gränsar i norr mot Ukraina, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Rumänien är med sina drygt 21,0 miljoner invånare det folkrikaste landet på Balkan (Turkiet frånräknat).
Rumäniens moderna historia har präglas av det kommunistiska styret sedan 1947. År 1989 störtades kommunistregimen i en revolution och Rumänien blev en demokratisk republik. Rumänien är medlem av Europeiska unionen sedan 2007 och militäralliansen NATO sedan 2004. I territoriet av nuvarande Rumänien bodde många folk genom tiderna. Mellan åren 106 och 271 var en stor del av området en del av romarriket, under namnet Dacia. Efter detta blev landet hem för diverse folkvandringstammar.
Under medeltiden bildades två rumänska stater: Moldova och Valakiet medan det mesta av Transsylvanien var ungersk sedan 900-talet (och ända till 1919). Från 1500-talet var större delen av det som idag är Rumänien avhängigt Osmanska riket.
Först 1829 fick Moldova och Valakiet autonomi inom det Osmanska riket och förenades till Romania, Rumänien 1862. Landet fick sin självständighet 1878.
Trots ett misslyckat inhopp i första världskriget befann sig landet på de segrarnas sida efter kriget och fick ett enormt byte av det uppstyckade ungerska kungariket i form av ett utökat Transsylvanien.
Efter andra världskriget blev Rumänien 1947 en del av östblocket som en kommunistisk enpartistat. 1965 kom Nicolae Ceauşescu till makten och distanserade officiellt Rumänien från den sovjetiska maktsfären med en egen utrikespolitik. Han påbörjade ett samarbete med Renault för personbilar under namnet Dacia och även passagerarflygplanstillverkning på licens av BAC 1-11. 1967 var Rumänien den första staten i östblocket, efter Sovjetunionen, som återupptog diplomatiska relationer med Västtyskland (se Hallstein-doktrinen).
Rumänien blev inget undantag för östblockets sönderfall i slutet av 1980-talet. Den totalitära diktaturen föll under Rumänska revolutionen 1989. Efter en hastig rättegång avrättades Ceauşescu och hans hustru Elena Ceauşescu på juldagen samma år. Nationella befrielsefrontens ledare, Ion Iliescu, blev den förste demokratiskt valde presidenten.
De problem som skapats av den gamla regimen visade sig vara svårlösta. De närmaste åren blev oroliga med flera våldsamma uppror och en svår ekonomisk kris. Efter en process som inleddes med ansökan om associationsavtal November 1992 blev Rumänien medlem i EU den 1 januari 2007 tillsammans med Bulgarien. Detta betydde mycket för rumänsk historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar