Sidor

lördag 6 mars 2010

Vanhalinna. (Finland)

När Åbo slott byggdes i slutet av 13-talet kallades det nya slottet för att skilja den från de äldre befästning som var belägen på en kulle i Lundo cirka tio kilometer längre upp i Aura. Man har uppskattat att det gamla slottet i Lundo -- Vanhalinna - Förstördes när Turku / Åbo attackerades av Novgorod i början av det 14-talet.
Den tidigaste faser Fornborg inte obestridligen kända. Kullen var befäst antagligen så långt tillbaka som i mitten av järnåldern period, i 6: e och 8: e århundradet efter Kristus. Det är dock känt för vissa att fästningen skyddat boende i området under vikingatiden från slutet av 11-talet och framåt.
Sydvästra Finland har varit den mest centrala delen av landet under århundraden, och avrinningsområdena för floden Aura blev befolkade eftersom marken steg ur havet efter istiden. I Lundo invånarna bevittnade från Fornborg ankomsten av olika människor i avlägsna norr. Bland nykomlingarna var fredliga handelsmän, plundrande soldater och missionärer av kristendomen. Medeltiden var också den guldålder Ox Road i Tavastland (Hämeen Härkätie), Som passerar genom Vanhalinna. Vid den tiden, denna väg ansluten slotten i Åbo och Tavastehus, som ligger cirka 130 kilometer norr om Åbo. Förutom soldater och män av kronan, pilgrimer och andra resenärer också används rutten. Den Ox Road i Tavastland var den nordligaste delen av den europeiska pilgrimsfärden väg som ledde till Spanien, hela vägen till Santiago de Compostela.
Idag arkeologiska betydelse Vanhalinna området i Lundo beror inte bara på det gamla slottet och de rika arkeologiska fynd i sin omgivning - det område som ägs av Åbo universitet stiftelsen och arkeologer på universitetet har en viktig bas där. Det finns också ett arkeologiskt och etnologiskt museum. Museet grundades 1956, då Mauno och Ester Wanhalinna donerade sitt hem egendom till universitetet i Åbo. Vanhalinna är nu också fungerar som ett seminarium centrum: den neoklassiska huvudbyggnaden, som byggdes 1930, kan vara värd för ett mindre seminarium och fd sten gjort ladugård har gjorts i en stor matsal. Middagen onsdagen den 30 maj 2007, kommer att äga rum i Vanhalinna herrgården. Vänligen ha bekväma skor så att du kan klättra till toppen av den gamla fästningen backen efter middagen för att njuta av midnatt solljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar