Sidor

tisdag 20 april 2010

Bulgarien.

Medlemskap: 2007
Statsskick: Republik
Huvudstad: Sofia
Yta: 110 910 km2
Folkmängd: 7,6 miljoner
Valuta: lev

Bulgarien ligger i hjärtat av Balkan och har ett mycket varierat landskap. Norra delen av landet domineras av den vidsträckta slätten kring Donau och södra delen av höglandsområden och höglandsslätter. I öster lockar stränderna vid Svarta havet turister året om.
Bulgarien grundades år 681 och är en av de äldsta statsbildningarna i Europa. Landets historia har i hög grad präglats av närheten till Asien. Ungefär 85 % av befolkningen är ortodoxa kristna och 13 % muslimer. Cirka 10 % av befolkningen har turkiskt ursprung, medan 3 % är romer. De traditionella maträtterna speglar också denna blandning av öst och väst. Den mest berömda bulgariska maträtten är utan tvekan yoghurten, som påstås ge långt liv till dem som äter den regelbundet.
Den bulgariska nationalförsamlingen (ett enkammarparlament) består av 240 ledamöter som väljs vart fjärde år.
Bulgariens viktigaste exportvaror är produkter från lätt industri, livsmedel och vin, som konkurrerar framgångsrikt på EU:s marknad. De som tycker om folkmusik känner säkert till flera bulgariska musiker. En bulgarisk folksång fanns med på den guldskiva som Nasa skickade ut i yttre rymden. Bland berömda bulgarer märks filosofen Julia Kristeva och Nobelpristagaren i litteratur 1981, Elias Canetti, liksom Christo Javachev (”Christo”), som har skapat många okonventionella konstverk utomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar