Sidor

tisdag 27 april 2010

Fegen.

Fegen är en småort i nordöstra delen av Falkenbergs kommun, Hallands län (Halland), genomkorsad av Länsväg 153 Varberg-Ullared-Värnamo.
Från vägkorsningen mitt i samhället leder mindre vägar söderut till Drängsered, Skogsgärde och Kinnared respektive Krogsered och norrut till Kalv. Orten domineras av sågverket men har även några mindre företag såsom en tillverkare av tillbehör till timmerbilar.
Den vackra Fegensjön ger orten dess speciella prägel och stranden har i stort sett lämnats orörd längs länsvägen. Ungefär mitt i sjöns nedre del (i höjd med Gunnarpsbyn Joarsbo) möts de tre landskapen Halland, Småland och Västergötland vid koordinaterna N 57.15 / E 13.10.
Närheten till grannlandskapen har gjort Fegen till huvudort och handelsplats för åtskilliga smålänningar och västgötar. I maj arrangeras årligen Fegenfesten (se www.fegenfesten.se) och i september hålls en musikfest.
Fegen är en sjö i Falkenbergs kommun, Hallands län, i Svenljunga kommun, Västra Götalands län och i Gislaveds kommun, Jönköpings län. Den har en yta på närmare 24 km² och ett största djup på 38 meter.
Stora delar av sjön är klassat som naturreservat. Det området har en yta på 9,7 km² och har varit skyddat sedan 1980. I sjön finns bland annat den akut utrotningshotade vårlekande siklöjan, som till skillnad från den genetiskt skilda höstlekande siklöjan bara är känd från några få bestånd i världen.
I södra ändan av sjön ligger småorten Fegen och där passerar länsväg 153.
Ungefär mitt i sjöns nedre del (i höjd med Gunnarpsbyn Joarsbo) möts de tre landskapen Halland, Småland och Västergötland vid koordinaterna N 57.15 / E 13.10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar