Sidor

söndag 18 april 2010

Förenade kungariket.

Medlemskap: 1973
Statsskick: Monarki
Huvudstad: London
Yta: 244 820 km²
Folkmängd: 61,7 miljoner
Valuta: brittiskt pund


Storbritannien består av England, Wales och Skottland medan Förenade kungariket (UK) även inkluderar Nordirland. Landskapet är varierat med klippor längs flera kuststräckor, högland och lågland och många öar utanför Skottlands kust. Det högsta berget är Ben Nevis i Skottland, som når upp till 1 343 m.ö.h.
Förenade kungariket är en konstitutionell monarki och parlamentarisk demokrati. Den största kammaren i parlamentet är underhuset, House of Commons, som har 646 ledamöter som utses i direkta val. Det finns ungefär 700 personer som kan sitta i överhuset, House of Lords, däribland ärftliga pärer, livstidspärer och biskopar. I Edinburgh finns ett skotskt parlament med omfattande regionala befogenheter. Den walesiska församlingen i Cardiff har mer begränsade befogenheter, men kan lagstifta på vissa områden.
Mer än 80 % av befolkningen är engelsmän. Skottarna utgör 10 % och resten är till största delen walesare och nordirländare. Det finns också många invandrargrupper, huvudsakligen från landets tidigare kolonier i Västindien, Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika. Ekonomin är en av de största i EU och blir alltmer tjänstedominerad, även om den behåller den industriella kapaciteten inom avancerad teknik och på andra områden. City of London är ett internationellt centrum för finanstjänster.
Den industriella revolutionen började i Storbritannien, och många stora vetenskapsmän har fötts där, bland andra Isaac Newton och Charles Darwin. Den moderna ekonomins fader, Adam Smith, kom från Skottland. Den engelska litteraturen har producerat en outsinlig ström av poeter, dramatiker, essäister och romanförfattare, alltifrån Geoffrey Chaucer och Shakespeare och hans samtida till en rad moderna författare, t.ex. J.K. Rowling och Nobelpristagaren Doris Lessing.
De finns många regionala och traditionella maträtter som kan locka en besökare. I Skottland kan du t.ex. prova Arbroath smokies (lättkokt rökt kolja) och varför inte starta dagen i Nordirland med en Ulster fry (stekt bacon, ägg, korv och olika sorters bröd)? En specialitet i Wales är laverbread som görs av kokta alger och havremjöl. De äts ofta stekta tillsammans med ägg, bacon och musslor. En traditionell maträtt från norra England är Lancashire hotpot som görs på lamm- eller oxkött, potatis och lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar