Sidor

söndag 11 april 2010

Grekland./Greece.

Medlemskap: 1981
Statsskick: Republik
Huvudstad: Aten
Yta: 131 957 km²
Folkmängd: 11,2 miljoner
Valuta: euro


Grekland ligger nära den plats där Europa och Asien möts, och utgör den allra sydligaste delen av Balkanhalvön i sydöstra Europa. Grekland omfattar mer än 2 000 öar – de joniska öarna och öar i Egeiska havet, varav bara ungefär 165 stycken är bebodda. Bergstoppen Olympos är landets högsta punkt.

Grekland är en av den europeiska civilisationens vaggor, och där gjorde antikens forskare stora framsteg inom filosofi, medicin, matematik och astronomi. I de tidiga grekernas stadsstater togs de första stegen mot demokratiska styrelseformer. Greklands historiska och kulturella arv påverkar fortfarande den moderna världen inom litteratur, konst, filosofi och politik.

Det moderna Grekland har en republikansk struktur som bygger på konstitutionen från 1975. De 300 ledamöterna i enkammarparlamentet väljs vart fjärde år. Landet är indelat i 13 administrativa regioner. Över 50 % av den grekiska industrin är belägen i området kring Aten. De viktigaste ekonomiska sektorerna är jordbruk, turism, byggnadsindustri och sjöfart.

Till de mest kända samtida grekerna hör filmskaparen Kostas Gavras, Nobelpristagaren Odysseus Elitis och kompositören Mikis Theodorakis.
Grekisk matlagning är baserad på get- och fårkött. Fiskrätter är också populära. Olivolja produceras i stora mängder och ger den grekiska maten dess typiska smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar