Sidor

torsdag 1 april 2010

Hälleforsnäs.

Hälleforsnäs är en tätort i Flens kommun. Samhället har växt fram runt Hälleforsnäs Järnbruk som varit dess huvudnäring i århundraden. Bruket, grundat 1659, var ortens absolut största arbetsgivare ända till 1970-talet. Efter flera kriser fler och fler anställda sägas upp. Sedan början av 1990-talet arbetar endast ett fåtal ortsbor på ortens gjuteri. I dag bedrivs en hel del mindre och större verksamhet i Brukets gamla lokaler.
Idag finns det i Hälleforsnäs en pizzeria, Coop Konsum, secondhandbutiken Senapskornet, en reklambyrå, en lokaltidning, ett skivbolag, grundskolan Bruksskolan (förskoleklass till årskurs 9), kyrka, Folkets hus, bibliotek, Kolhusteatern, sporthall, Edströmsvallen, Folktandvården, vårdcentral, två bilverkstäder, två frisersalonger och flera snickare och andra egenföretagare.
Hösten 2008 öppnade Lager157 en outletbutik på det gamla bruksområdet. Etableringen drar med sig många andra butiksetableringar och området beräknas få 400 000 besökare per år. Hälleforsnäs järnvägsstation har täta förbindelser med Eskilstuna - Västerås - Sala - Uppsala norrut, samt Flen - Katrineholm - Norrköping söderut. Det utreds även om passagerartrafik skall återinföras på den så kallade TGOJ-banan mellan Flen och Nyköping. Om så sker, kommer tågen mellan Eskilstuna och Nyköping att passera igenom Hälleforsnäs.
Kollektivtrafiken i Hälleforsnäs ombesörjs av Länstrafiken Sörmland. Igenom orten går länsbussarna 215, 679 och 415.

2 kommentarer:

  1. Hej, jag jobbar på Thomas Lundberg Fastigheter (som är med på din hälleforsnäsbild). Jag tycker din beskrivning av Hälleforsnäs var så bra, skulle vi kunna ha den på vår hemsida? theodor.lundberg@gmail.com

    SvaraRadera