Sidor

måndag 12 april 2010

Hellerup. (Danmark)

Hellerup är en kommundel i Gentofte kommun, Danmark, vid Öresund omedelbart norr om Köpenhamn, söder om Charlottenlund.
Hellerups station öppnades 1863 och är en viktig järnvägsstation för S-tågen. Sedan 1863 trafikeras Hellerups station av tåg på järnvägen Nordbanen och sedan 1897 av tåg på Kystbanen. Hellerup är ett av de områden i Danmark med högst medelinkomst.
Den innerstadsliknande huvudgatan heter Strandvejen och är en fortsättning på Østerbrogade, huvudstråket genom Østerbro. I Hellerup ligger bl.a. hamnen Tuborg Havn, som under många år hade färjeförbindelse med Landskrona. I övrigt domineras området av mer eller mindre stora villor, samt viss nyare hyreshusbebyggelse i hamnområdet. Det var rådgivare Johan David Heller som kom att sätta sitt namn på området när det i 1748 han köpte gården som Lokkerup och rechristened det Hellerup Farm och styckegods ut den i 38 hektar. Idag finns endast Øregård fortfarande liknar den ursprungliga gårdar, men flera av deras namn lever på instreet namn.
Till skillnad från andra städer i Gentofte kommun, såsom Gentofte, Ordrup, Och Jaegersborg Hellerup är inte präglas av gamla urbanisering, utan snarare av ganska ny konstruktion från senare hälften av 1800-talet. Före den tiden var det till stor del består av gårdar och betesmarker, i likhet med andra städer på Själland, t.ex. Øregård. Kända platser i Hellerup är "Store og Lille Tuborg", Som senare lånade namn till Tuborg bryggerier som öppnade på plats och verkade till en sammanslagning av bolagen bryggeriverksamhet med Carlsberg. Från och med 1996 har det varit ett bostadsområde med många lägenheter med utsikt över hamnen. Webbplatsen finns också huvudkontoret för flera danska och internationella företag, bland dem Saxo Bank och science center Experimentarium.
Kustvägen,Strandvejen, Går genom den stora huvudgatan i staden och är hem till många affärer och butiker. Andra inslag i Strandvejen är stranden vid Charlottenlund Strandpark och Charlottenlund Slot. Hellerup har även två kyrkor, en byggd 1900 och den andra 1959.
Den ASA Film studio, som grundades 1936, var baserad i Hellerup och producerade några av de mest anmärkningsvärda filmer i Danmark.
Øregård Gymnasium grundades 1903 som Plock Ross School. År 1919 Gentofte kommun tog över skolan, som döptes Øregård Gymnasium. År 1924 flyttade skolan in i en ny huvudbyggnad ritad av arkitekter GB Hagen och Edward Thomsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar