Sidor

tisdag 13 april 2010

Mariannelund.

Mariannelund är en tätort i Hässleby socken i Eksjö kommun i Jönköpings län i Småland.
Mariannelund ligger på småländska höglandet, en del av sydsvenska höglandet, 39 km öster om Eksjö och genomkorsas av järnvägen Nässjö-Oskarshamn och riksväg 40. Bruzaån rinner genom Mariannelund. Näringslivet domineras av trä- och byggindusri, till exempel Söderhamn Eriksson AB (sågverksmaskiner) och LEIAB Industri AB (fönstertillverkning).
I Mariannelund finns Furulundsskolan som är en f-9-skola. Det finns också en folkhögskola på orten som drivs av Pingströrelsen.
Mariannelund är antagligen mest känt via Astrid Lindgren och hennes böcker om Emil i Lönneberga; det är i Mariannelund som doktorn, som folket i Katthult ibland måste besöka, bor. Filmerna om Emil i Lönneberga spelades in i Mariannelund med omnejd i början av 1970-talet.
Naturen kring Mariannelund är kuperad och skogrik. Inlandsisen har skapat flera märkliga och storslagna naturfenomen, bland annat Runkesten, ett stort klippblock som står på sin spets och troligtvis är världens största sten som går att rubba för hand. När brukssamhället växte fram tillhörde området Hässleby landskommun. Någon bildning av municipalsamhälle skedde ej, men 1928 bröts ett område ut ur Hässleby för att bilda Mariannelunds köping. Vid kommunreformen 1952 utökades köpingen genom återförening med Hässleby och sammanläggning med tidigare Kråkshults landskommun. Mariannelund kvarstod som egen kommun fram till 1971, då området gick upp i Eksjö kommun. Namnet Mariannelund (ursprungligen Marianalund) skapades av generallöjtnant Gustaf Adolf von Siegroth när han 1755 köpte gården Strömstorp och uppkallade gården efter sin fru Mariana Makleer. Han anlade även en allé från sitt herresäte, där han uppförde två flygelbyggnader, till landsvägen. Innan huvudbyggnaden till hans herresäte hade lämnat ritbordet befordrades han dock och flyttade från orten. Under det närmaste seklet innehades Marianalund av flera olika släkter innan brukspatronen F.W. Sjögreen 1860 köpte Marianelund, som det då kallades. Under hans tid byggdes en tändsticksfabrik vilken kom att bli betydelsefull för samhället. Stavningen med två n tillkom först 1913.
På Marianalund föddes väg- och vattenbyggaren Axel Erik von Sydow (1791-1857), från 1841 överdirektör för "Kongliga styrelsen för allmänna wäg- och wattenbyggnader".
Mariannelund växte fram i början av 1900-talet främst som en industriort. Länge var pappersbruket dominerande men efter att bruket lades ner i slutet av 1970-talet har Mariannelund mer och mer blivit en turistort. Särskilt många tyskar, holländare och danskar semestrar i området och flera väljer senare att bosätta sig kring Mariannelund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar