Sidor

tisdag 13 april 2010

Myterna om maten.

Mörk choklad är nyttigare än ljus. Och bruna hönor lägger alltid bruna ägg. Eller? En ny undersökning avslöjar myterna om mat
- och om vi svenskar har gått på dem. Det finns många föreställningar om bra och dålig mat:
vad som är nyttigt, vad som gör oss tjocka, och vad som är bästa valet för miljön. Och det är inte alltid så lätt att skilja sanningarna från myterna.
Bra koll
Nu har Konsumentföreningen i Stockholm gjort ett försök att reda ut vad som är sant och falskt
- och hur lurade vi egentligen är. I sin undersökning ”Maten vi äter. Gamla och nya matmyter - vad tror svenska folket?” lät de 1000 svenskar svara ”sant” eller ”falskt” på 25 olika påståenden i en webbenkät. Resultatet visade att vissa myter fortfarande är spridda, men att många ändå har ganska bra koll.
Inget kräkmedel
Till exempel visste 66 procent att det inte alls finns plastkulor i lättmargarin, och 81 procent hade koll på att fibrer och fullkorn inte är samma sak. 80 procent genomskådade också myten om att det finns kräkmedel i alkohol från Systembolaget. Däremot trodde många - 68 procent - felaktigt att mörk choklad innehåller färre kalorier än ljus. Och hela 90 procent svarade ”falskt” på påståendet att det inte finns några genmodifierade livsmedel i svenska affärer, trots att påståendet är sant. Det här med hönor och ägg hade deltagarna inte heller koll på. Bara 29 procent visste att bruna hönor alltid värper bruna ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar