Sidor

fredag 30 april 2010

Kongo-Kinshasa. (Centralafrika)

Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo (DRK), är en stat i Centralafrika. Landet gränsar till Angola, Burundi, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville, Rwanda, Sudan, Tanzania, Uganda och Zambia. Landet har även en liten kustremsa vid Kongoflodens mynning mot Atlanten, endast 37 kilometer lång. Tidigare namn har varit Fristaten Kongo, Belgiska Kongo, Kongo-Leopoldville, Republiken Kongo, Demokratiska republiken Kongo och Zaïre. Kongo-Kinshasa är Afrikas till ytan tredje största och efter folkmängd fjärde största stat. Det första kända större riket i nuvarande Kongo-Kinshasa var Kongoriket, grundat omkring 1400. Riket låg i södra Kongo och norra nuvarande Angola. Riket hade kontakter med Portugal från slutet av 1400-talet, då kung Nzinga a Nkuwu konverterade till kristendomen, bytte namn till João I, och började ta emot portugisiska präster och lärare. Några decennier senare kom utbytet mellan de båda staterna att handla mer om slavhandeln än om religion.
Kongoriket levde kvar till slutet av 1800-talet, trots ett par större inbördeskrig och en del utbrytarrörelser. Det gick slutligen under i samband med den belgiska koloniseringen.
1482 Diego Cão, portugisisk sjöfarare anländer till Kongoflodens utlopp och grundar en koloni där.
1870 Léopold II intar Kongo-deltat. Invånarna tvingas till slavarbete. Landets tillgångar av elfenben och gummi skövlas.
1874-78 John Rowland (också känd som sir Henry Morton Stanley) genomför upptäcktsresor i landet.
1876 Leopold II av Belgien anordnar en internationell geografisk konferens med syftet att "öppna Afrika för civilisationen".
1878 Överenskommelse mellan britterna och kung Léopold II angående Kongo.


Vid Kongokonferensen 1884-85 beslutades att Kongostaten (eller "Fristaten Kongo") skulle styras av "Afrikasällskapet", en sammanslutning av geografer och upptäcktsresande, som i själva verket bara var en dimridå för att säkra att Léopold II skulle kunna fortsätta hantera Kongo som en personlig koloni.
Via ett privat bolag exploaterades Kongo med Stanley som främste agent. Den officiella målsättningen var att skapa ett frihetligt mönsterrike i, det på naturtillgångar rika, landet. I verkligheten var målet att berika sig med vilka medel som helst.
Det uppstod emellertid internationella protester på grund av den omänskliga behandlingen av den infödda befolkningen. I Belgien anklagar en parlamentarisk utredning 1906 kungen för att ha misskött Kongo. Det visar sig senare att kungens rovdrift på naturtillgångarna, främst naturgummi och elfenben, halverat landets befolkning – ett folkmord på cirka 10 miljoner människor.
Leopold tvingades träffa ett avtal med den belgiska staten om att Kongo, som varit hans privata egendom, istället skulle bli en belgisk koloni, och så skedde kort före hans död 1909.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar