Sidor

onsdag 7 april 2010

Loftahammar.

Loftahammar är en tätort i Västerviks kommun i Kalmar län. Loftahammar ligger på en halvö som sedan 1983 är förbunden snabbare med fastlandet via Bjursundsbron (tidigare vägfärjeled).
Loftahammar ligger mitt i skärgården, vid Östersjöns stränder, i Västerviks kommun. På sommaren blomstrar orten, med många besökare och ett stort utbud av mat, boende och aktiviteter. Närheten till öarna gör sig ständigt påmind, med flera marinor, gästhamnar och skärgårdstrafik.
Loftahammars nya 9-hålsgolfbanana, som ligger i direkt anslutning till samhället, har gjort Loftahammar till ett paradis för golfälskare. Banan sträcker sig 2 905 meter i kuperad terräng, har en puttinggreen och ett stort övningsområde.
I byn Aleglo någon kilometer utanför samhället ligger Loftahammars Hembygdsgård, med museum och en väderkvarn där besökare är välkomna att klättra upp under museets öppettider. Ytterligare en halv kilometer bort ligger den historiska brunnsorten Källvik, som numera är sommarstugeområde men med mycket av den gamla trähusbebyggelsen bevarad.
Både på fastlandet och i skärgården finns flera vandringsleder. På väg mot Flatvarp utanför Loftahammar finns Hulöhamn-Vindåsen, en tre kilometer lång vandringsled i ett kontrastrikt naturreservat. Vidare finns vandringsleder på Rågö, Hasselö och Sladö. Med början från Näset i Loftahammar kan du vandra längs med stigar, via Aleglo till Källvik.
Sandstränder och lena badklippor, i Loftahammar finns badmöjligheter för alla smaker. Vid Sandgläntan i samhället finns en barnvänlig strand med bryggor. Campingplatserna erbjuder uthyrning av kanoter och roddbåtar.
För den som färdas i egen båt finns två marinor som hälsar välkommen med gästhamn och all tänkbar service för sjölivet. I skärgården finns gott om naturhamnar, gästbryggor för kortare stopp och på öarna Hasselö och Idö även gästhamnar för övernattning.
Har man inte egen båt finns flera alternativ att ta sig ut till öarna med reguljär skärgårdstrafik och guidade turer. Kustmål till Städsholmen och Stora Grindö. Alla dagar i veckan kan man också boka någon av skärgårdens taxibåtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar