Sidor

söndag 11 april 2010

Polen.

Medlemskap: 2004
Statsskick: Republik
Huvudstad: Warszawa
Yta: 312 679 km²
Folkmängd: 38,1 miljoner
Valuta: zloty


Norra Polen gränsar till Östersjön och utgörs mestadels av lågland, medan Karpaterna, inklusive Tatra, bildar landets södra gräns. Regionen Masurien är det största och mest besökta sjödistriktet i Polen.
Den polska staten är mer än 1 000 år gammal. Under 1500-talet var Polen ett av de mäktigaste länderna i Europa. Kung Johan III Sobieski av Polen bröt den osmanska belägringen av Wien 1683 och stoppade hotet om en ockupation av Västeuropa.
Polen är rikt på mineraler, bland annat järn, zink, koppar och bergsalt. Saltgruvan Wieliczka från 1200-talet innehåller en hel stad under jord, med sanatorium, teater, kapell och kafé. Allting, från trapporna till ljusstakarna, är gjort av salt.
Polens nuvarande konstitution antogs 1997. Presidenten väljs i direktval vart femte år. De 460 ledamöterna i parlamentets underhus (sejm) och de 100 ledamöterna i senaten väljs i proportionella val vart fjärde år. Till Polens traditionella maträtter hör rödbetssoppa, kåldolmar och pierogi (klimp som fyllts med t.ex. kål och svamp).
Bland berömda polacker återfinns astronomen Kopernikus, kompositören Chopin, forskaren och Nobelpristagaren Marie Curie-Sklodowska, filmskaparna Roman Polanski och Krzysztof Kieslowski, samt den förre påven, Johannes Paulus II.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar