Sidor

måndag 5 april 2010

Rugby, Warwickshire. (England)

Rugby är en köpingen i Warwickshire, I West Midlands av England, På River Avon. Staden har en befolkning på 61.988 (folkräkningen 2001) Vilket gör den till näst största stad i länet. Den omslutande Borough of Rugby har en befolkning på 91.600 (2005 uppskattning).
Rugby är 13 miles (21 km) öster om Coventry, På den östra kanten av Warwickshire, nära gränserna till Northamptonshire och Leicestershire.
Staden är krediteras med att vara födelseplatsen för rugby.
Tidiga Järnåldern lösning fanns i Rugby området och några miles utanför vad som nu är Rugby, fanns en Roman lösning som kallas Tripontium. Rugby var ursprungligen en liten Anglosaxiska jordbruk uppgörelsen skulle och nämns i Domedagsboken av 1086 som Rocheberie. Rugby fått en stadga för att hålla en marknad i 1255, och snart utvecklades till ett litet land köpingen.
Den heter sannolikhet ursprung Anglosaxiska Hrōca burh eller liknande = "Rook fortet ", där tornet kan vara fåglar eller kan vara ett mansnamn. En annan teori är att namnet ursprungligen kommer från en gammal Celtic namn Droche-briggen som betyder "vild bergstopp". Ändringen av -av är på grund av Viking inflytande: det finns andra ortnamn som slutar på -By i området ("Genom att"Betydelse stad i Norska, Svenska och Danska även i dag).
Rugby School grundades 1567 med pengar kvar i vilja Lawrence Sheriff, Ett lokalt född specerihandlare, som flyttade till London och tjänat sin förmögenhet. Rugby School var ursprungligen tänkt som en skola för lokal pojkar, men med tiden blev en mestadels avgiftsbelagd privatskola. Den Lawrence Sheriff School slutligen grundades i slutet av 19th Century att bedriva Sheriff's ursprungliga intentioner.
På 1890-talet och 1900-talet tunga engineering industrin började etablera sig i staden, och Rugby snabbt växte till ett stort industriellt centrum. Rugby ökat snabbt under de första decennier den 20: e talet som arbetstagare flyttade in i staden. Omkring 1940 hade befolkningen i Rugby vuxit till över 40.000.
Under efterkrigstiden blev Rugby bra av det motorväg nätverk, med M1 och M6 samgående nära till staden. Rugby är mest känd för uppfinningen av rugby, Som spelas över hela världen. Uppfinningen av spelet krediteras William Webb Ellis samtidigt bryta de befintliga reglerna i en fotbollsmatch spelas i 1823 på Rugby School, Som är nära centrum av Rugby.
Rugby School är en av Englands äldsta och mest prestigefyllda kommunala skolor och var fastställandet av Thomas Hughes är delvis självbiografiska mästerverk Tom Browns skoltid. En stor del av 2004 dramatisering av romanen, svensk Stephen Fry, Filmades på plats vid Rugby School.
Rugby är också ett föddes jetmotorn. I april 1937 Frank Whittle byggde världens första motor prototyp jet på British Thomson-Houston arbetar i Rugby, och mellan 1936-41 stödde sig på Brownsover Hall i utkanten av staden, där han konstruerade och utvecklade tidig prototyp motorer. Mycket av hans arbete har också genomförts på närliggande Lutterworth. Holografi var också uppfanns i Rugby av Ungerska uppfinnare Dennis Gabor 1947.
I den 19: e talet blev Rugby känt för sin gång enormt viktiga järnväg korsning som var inställningen för Charles Dickens berättelse Mugby Junction.
Staden inspirerade också Thomas Hughes, (Författare till Tom Browns skoltid) Att upprätta en koloni i Amerika, för de unga sönerna i den engelska herrskap. Han döpte staden Rugby. Staden Rugby, Tennessee fortfarande existerar idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar