Sidor

tisdag 20 april 2010

Seychellerna. (Indiska oceanen)

Seychellerna, formellt Republiken Seychellerna, är en stat i västra Indiska oceanen, utanför Afrikas östkust, bestående av omkring 90 öar. Officiella språk är engelska, franska och seychellisk kreol, ett kreolspråk med egen ortografi. Landet lever främst på lyxturism. Frankrike och Storbritannien stred länge om makten över Seychellerna, men 1814 blev öarna en brittisk koloni.
Efter självständighet från Storbritannien 1976 genomfördes en kommunistisk statskupp 1977, och Albert René, ledare för the Seychelles People's Progressive Front (SPPF) tog makten. Enpartidiktatur infördes, men landet band sig inte till Sovjetunionen.
1993 återinfördes demokratin men René lyckades hålla sig kvar vid makten. Han omvaldes senast år 2001. Regeringspartiet SPPF fick i valen 2001 54,3% av rösterna. År 2004 avgick René och efterträddes av vicepresident James Michel. Michel omvaldes år 2006. Landet består av 118 öar varav ungefär 50 korallöar. Den största ön är Mahé; där bor cirka 85 % av befolkningen.
Naturtillgångar är fisk, kopra och kanelträd. Klimatet är tropiskt, men mildras av havet. Under den sydöstra monsunen från maj till september är det svalare, och den varmaste tiden är det under den nordvästra monsunen, från mars till maj. Allvarliga stormar är sällsynta, men korta torrperioder förekommer.
Det största miljöproblemet är att tillgången på färskvatten beror på hur mycket regn man får. Seychellerna har skrivit på men inte ratificierat Kyoto-protokollet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar