Sidor

onsdag 14 april 2010

Tuusula. (Finland)

Tusby (Finska uttal:[Tu ː sulɑ]; Svenska: Tusby, [Tʉ ː SBY ː])

Är en kommun Finland. Det tillhör Helsingfors delregion i Nyland. Kommunen har en befolkning på 36.765 (31 januari 2010).
Området i det som nu Tusby var beläget i den större kommunen Sibbo.
År 1643 blev det en egen församling i kommunen, och 1653 blev det en separat kommun. Tusby gränser har inte alltid varit densamma: år 1924 kommunen Kervo split härifrån, i 1950 kommunen Korso delades mellan Tusby, Kervo och Sibbo, och 1951 kommunen Järvenpää split härifrån.

Under Krimkriget (1853-1856), en rysk garnison var stationerad i vad som nu Hyrylä. Den moderna socken utvecklats mest runt den.
Området hade alltid varit en ganska bördig område, på så sätt främja jordbruk. Utvecklingen av andra industrier började 1795, när en järnbruk skapades i Kellokoski som fungerade fram till 1980-talet. Inrättandet av en järnväg i Jokela främjade tillväxten.

Strax efter detta industriella tid en annan aspekt av Tuusulan historia genomfördes. I Tusby sjön lockade många konstnärer som ville måla det vackra landskapet. Efter fotspår Aleksis KiviDen finska nationella poeten som tillbringade de sista åren av sitt liv i en koja vid stranden av sjön, Jean Sibelius, Juhani Aho, Och Pekka Halonen även etablerat sin huvudsakliga bostäder här. Nyligen dessa hus har blivit turistattraktioner, i synnerhet Sibelius 'hus Ainola.
Dessutom är Tusby Lake Road på östra stranden av sjön ett utanför museet.
Den Jokela tågolyckan var en tågolycka som inträffade den April 21, 1996 här.
Jokela High School var platsen för den Massakern på Jokela skola, En skolskjutningen som inträffade den 7 november 2007, lämnar 9 döda (inklusive 18-årige gärningsmannen, Pekka-Eric Auvinen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar