Sidor

fredag 30 april 2010

Wenningstedt. (Tyskland)

Wenningstedt-Braderup (Söl'ring: Woningstair-Brääderep, Danska: Venningsted-Brarup) är en kommun på ön Sylt i distriktet Nordfriesland I Schleswig-Holstein, Tyskland.

Den ligger norr om staden Westerland samt att de Amt Landschaft Sylt.

En berättelse går att ett par hundra meter från dagens strandlinje fanns den gamla regleringen av Wendingstedt med en gammal frisiska hamn på västkusten.

Man tvistar om bland forskarna om denna by funnits ända eller om det bara är en legend.
Enligt gammal lore, hövdingarna i Vinklar, Hengist och Horsa, Sägs ha använt den här porten för avresan till England med sin värd. Idag en gata uppkallad Horsatal påminner om denna händelse.

Fram till början av 19. Talet hade platsen var nästan oförändrad i århundraden, som består av endast åtta gårdar. Invånarna levde på jordbruk och fiske. Inte ett par man skulle också gå valfångst i Arktiska havet eller seglade på Hamburg fartyg för att fånga sill. Uppgörelsen började växa men med en ökande turism i mitten av 19th Century. Sedan 1859 är Wenningstedt en badort sedan 1960 är det ett erkänt havet spa. Tillsammans med Kampen och Braderup var Wenningstedt del av den så kallade nordliga byar (Norddörfer) - Ett tidigt kommunal förening på ön.

Termen myntades när Lista, Den nordligaste byn på ön, var en del av Danska riket. Således Wenningstedt var Braderup och Kampen den tyska "Northern (de flesta) byar". I 1914 en protestantisk kyrka byggdes i byn dammen. Från 1907 till 1970 var Wenningstedt ligger på banan på ön järnvägen som förband Westerland till i listan.

Under Andra världskriget en tung kustartilleriet batteriet har satts in i sanddyner nordväst om Wenningstedt. Det fanns dock inga stridssituationer, anläggningarna detonerades på 1950-talet Brittiska armén trupper och senare helt monterats ned och täckts med sand av tyska bekämpa ingenjörer. Nordost om byn finns Braderup heden. Redan på 1920-talet denna grova landskapet förklarades en naturreservat och därför räknas till de naturliga sevärdheter Sylt. Området gränser direkt vid Schleswig-Holstein Wattenmeer, Där guidade Vadehavsområdena hikings erbjuds.

Den Denghoog Dolmen, Som byggdes på neolithicum omkring 3000 f.Kr., ligger i norra utkanten av Wenningstedt. Namnet betyder Thing Hill. Det består av tolv stödja stenar som bär ett tak på stenplattor. Det grävdes öppen i 1868 och sedan 1928 är öppet för allmänheten. En annan lokal attraktion är byn damm Wenningstedt. På 1950-talet var det fram för kommunen av dess tidigare ägare utifrån förutsättningen att byn hålla det öppet för allmänheten och bevara det som en plats för rekreation. Stadgarna regeln att intilliggande byggnader måste ha halmtak för att upprätthålla landsbygdens charm i byn.

Wenningstedt ligger vid kanten av ett område med sanddyner på Red Cliff, nedanför klippan finns en sandstrand längs hela byn, som särskilt sommartid fungerar som en viktig touristical attraktion. Wenningstedt kallar sig en "familjer spa" och med ca en miljon övernattningar är det femte största turistort i Schleswig-Holstein. Dessa bokningar är distribueras till 7.000 bäddar, 2.000 av vilka redovisas till Wenningstedt campingplats, ungefär 4.000 att semesterlägenheter och de återstående delas av hotell och värdshus.

Wenningstedt är dessutom erkänns som en spa i Tyskland, men ändå klassisk spa-behandlingar är nästan utdöd på grund av förändringar i tyska bestämmelser sjukförsäkring. Alltså att mindre än 2% av alla turister är traditionella spa gäster som har ordinerats ett botemedel. Wenningstedt värderingar som en kurort är dock fortfarande obestridd, Nordsjön med dess stimulerande klimat förbättrar sin hälsa och tränar immunsystemet utan ytterligare behandling. Under denna utveckling, byns spa-anläggningen, som en gång erbjöd kurer och tillämpningar som att ta vatten, massage och balneotherapy, Har avslutats och förstört.
Turism i Wenningstedt gör också vinst från två intilliggande golfbanor som fastställdes på 1980-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar