Sidor

fredag 28 maj 2010

Ecuador.

Ecuador, formellt Republiken Ecuador, är en stat i nordvästra Sydamerika, vid ekvatorn.

Landet gränsar till Colombia och Peru. Republiken vid ekvatorn var ett av tre länder som uppstod då Gran Colombia föll samman 1830. De andra var Colombia, Venezuela och Panama.

Mellan 1904 och 1942 förlorade Ecuador områden i flera konflikter med grannländerna. Ett gränskrig mot Peru flammade upp 1995, men löstes 1999.

Ecuador var en del i Inkariket och Quito var huvudstad för riket då. När spanjorerna erövrade Inkariket drabbades indianerna i Ecuador hårt. Det förekommer ofta jordbävningar, jordskred och vulkaniska aktiviteter. I Ecuador ligger den kända vulkanen Cotopaxi, ofta felaktigt omnämnd som världens högsta aktiva vulkan. Ecuadors högsta vulkan är Chimborazo som ligger mycket nära ekvatorn. Chimborazos topp är den punkt på jorden som befinner sig längst ifrån jordens medelpunkt. Till Ecuador hör också ögruppen Galapagosöarna, som är kända för förekomsten av jättesköldpaddor, och för att ha ett rikt fågelliv med 58 olika arter. Över hälften av dem går heller inte att hitta någon annanstans i världen.

Naturtillgångar: petroleum, fisk, timmer, vattenkraft. Klimatet i Ecuador är synnerligen varierande. På låglandet vid Stillahavskusten och i Amazonasbäckenet är klimatet tropiskt. På höglandet är det tempererat. Temperaturen i huvudstaden Quito (2.800 m.ö.h.) rör sig, året runt, mellan 10 grader på natten och 21-22 grader som mest, på dagen. Vid kusten är klimatet fuktigt i norr, mot colombianska gränsen, och blir sedan torrare dess längre söderut man rör sig, på väg mot den peruanska öknen.

Bland Ecuadors miljöproblem kan nämnas att avverkning av skog orsakar jorderosion, att vattnet är förorenat och att föroreningar från oljeindustrin hotar ekologiskt känsliga områden i Amazonasregionen. Galapagosöarna lider också av olika sorters miljöproblem, på grund av växande lokal befolkning (invandring från fastlandet, Jakob Lindvall och trycket från turismen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar