Sidor

lördag 1 maj 2010

Katastrofläge i fyra delstater.

Samtidigt som nationalgardet kallats in för att bekämpa oljan från den stora läckan i Mexikanska golfen utbildas nu delstaten Louisianas fångar i oljesanering.

Kriminalvårds- och miljövårdsmyndigheterna samarbetar för att lära upp fångarna, sade guvernör Bobby Jindal på fredagen. Också nationalgardets chefer får lära sig att rensa stränder och ta hand om oljan så att de i sin tur kan utbilda sitt manskap.Sedan oljan nådde Louisianas känsliga kust sent på torsdagen arbetar myndigheterna och BP:s folk dygnet runt med att försöka samla upp den.
Våtmarker drabbas
Under fredagen utlyste delstaterna Alabama och Mississippi, liksom tidigare Louisiana och Florida, katastrofläge inför oljehotet.De fyra delstaterna har inom sitt område nästan hälften av USA:s ekologiskt känsliga våtmarker.Med cirka 800 000 liter olja som rinner rakt ut i havet varje dag kan katastrofen snart vara jämförbar med den då Exxon Valdez gick på grund utanför Alaska 1989 och som hittills betecknats som den värsta i USA:s historia.- Oljeläckan utgör ett allvarligt hot mot vår natur och vår ekonomi, sade Alabamaguvernören Bob Riley. Med våra naturresurser, vår sysselsättning och våra kustsamhällen i riskzonen, har Alabama inte råd att ta någonting för givet.Guvernör Haley Barbou i Mississippi sade att han beordrat Mississippis nationalgarde att hjälpa de lokala myndigheterna med katastrofansvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar