Sidor

måndag 24 maj 2010

Marseille. (Frankrike)

Marseille (på provençalska Marsalla) är Frankrikes näst största stad och har cirka 850 000 invånare.

Storstadsområdet är med sina 1,6 miljoner invånare landets tredje folkrikaste, efter Paris och Lyon.

Den ligger i departementet Bouches-du-Rhône, Provence, i sydöstra Frankrike. Den grundades under namnet Massalia / Μασσαλία av grekiska kolonisatörer från Fokaia (Jonien) på 600-talet f.Kr., och är därmed Frankrikes äldsta stad.

Marseille har medelhavsklimat och här ligger Frankrikes största medelhavshamn för civilt ändamål, med färjetrafik till Nordafrika, Italien och Spanien. Invånarna kallas Marseillais.

Öster om Marseille, från den lilla fiskebyn Callelongue ligger Calanquerna , ett fjordsystem längs en taggig kustremsa. Det sträcker sig fram till Cassis och rivieran Ytterligare österut ligger bergsryggen Saint-Baume. Norr om Marseille, efter de lägre bergen Garlaban och Etoile ligger berget Mont Sainte-Victoire. Västerut slutar Marseille i den före detta fiske- och konstnärsbyn l'Estaque. Nordväst om staden, vid Marignane, ligger stadens flygplats. Ännu längre västerut breder låglandskapet Camargue ut sig i Rhonedeltat.

Stadens huvudgata är en bred boulevard som heter Canebière. Det är den gamla repslagargatan och ordet är besläktat med cannabis eftersom repen gjordes av hampa. Den sträcker sig österut från den gamla hamnen, Vieux Port, till Réformés-kvarteren. Huvudstråket för shopping och köpcentrumet Centre Bourse korsar Canebière vid rue St Ferréol. Norr om Vieu Port ligger den nya kommersiella hamnen, öster om denna ligger gentrifierade områden uppbyggda i gamla hamnmagasin.

Söder om Vieux Port ligger kullarna i sjunde arrondissementet som domineras av kyrkan Notre-Dame-de-la-Garde och ytterligare söderut Borely-parken. Marseille omgärdas av förortsområden med miljonprogramshus. Inloppet till Vieux Port flankeras av två fort; Saint-Nicolas på den södra sidan och Saint-Jean på den norra. Längre ut i Marseillebukten ligger Frioulögruppen som består av fyra öar. En av dessa är fängelseön Isle d'If, på vilken fästningen Château d'If ligger. Det har bott människor i och omkring Marseille i 30 000 år. I undervattensgrottor utanför Marseille har man funnit grottmålningar från paleolitikum, mellan 21 000 och 29 000 år gamla, och vid utgrävningar under järnvägsstationen fann man neolitiska bosättningar från cirka 6 000 f.Kr.

Greker från Fokaia i Jonien grundade staden under namnet Massalia / Μασσαλία på 600-talet f.Kr. Enligt en legend hade en man vid namn Protis som uppgift att söka en västlig handelspost för Fokaia. Under sitt sökande fann han medelhavsviken Lacydon, som skyddas av två uddar med höga klippor och försörjs med färskvatten av en bergsbäck. Protis blev inbjuden till den lokala liguriska hövdingen, som höll en stor fest för att gifta bort sin dotter Gyptis till en av de inbjudna friarna. I slutet av festen erbjöd Gyptis en bägare med vin till Protis, symbolen för hans slutgiltiga val. Efter bröllopet slog sig paret ner strax norr om Lacydonviken (nuvarande Vieux Port), och från den gården utvecklades Massalia.

Staden blev snart en stor handelspunkt, och grekernas hamn var helt exceptionell. Staden var till exempel den första i hela Västeuropa med att bygga ett fungerande kloaksystem. Den grekiske upptäcktsresanden Pytheas hade Massalia som hemmahamn.

Massalia var en av de första grekiska hamnarna i Västeuropa som översteg 1 000 invånare och den första staden i Frankrike som fick stadsrättigheter. När Massalia ställdes inför en motståndare bestående av en allians mellan kelter, kartager och etrusker lierade staden sig med romarriket. Förutom att det gav ett förebyggande beskydd åt staden öppnades också romarrikets marknader för Massalias invånare. En blomstringsperiod inleddes eftersom staden fungerade som en länk mellan Galliens inland och romarriket.

Massalia var självständigt fram till Caesars inbördeskrig, då man ställde sig på den förlorande sidan med Pompejus och optimaterna mot Julius Caesar. Avgörande var en belägring som Caesartrogna trupper gjorde samtidigt som Massalia förlorade ett viktigt sjöslag. Under romarrikets inflytande ändrades namnet till Massilia.

Kristendomen kom tidigt till Marseille, vilket visas av katakomber och dokumenterade martyrer. Enligt en tradition var det Maria från Magdala som omvände Marseille, och hela Provence, efter att mirakulöst ha färdats med båt över Medelhavet. Båten gick enligt samma tradition i land vid Saintes-Maries-de-la-Mer, och tillsammans med Maria från Magdala var hennes bror Lasarus samt bland andra Maria Salome , Maria Klopas och Svarta Sara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar