Sidor

fredag 7 maj 2010

Michigan. (USA)

Michigan är en delstat i norra USA som ligger i den centrala nordöstra delen av landet. Den har fått sitt namn efter Michigansjön.

Michigan i sin tur kommer från franskans uttal av den algonkinska urbefolkningens misshikama som betyder "det stora vattnet". Delstaten omges av fyra av de fem stora sjöarna (Stora sjöarna: Lake Erie, Lake Huron, Lake Michigan och Lake Superior) och Lake St. Clair.

En person är aldrig längre bort än 137 km från de stora sjöarna. Michigan är uppdelad i Lower Peninsula of Michigan och The Upper Peninsula och är den enda av USA:s delstater som är en halvö.

The Lower Peninsula of Michigan kallas ofta vanten på grund av sin form. Michigans båda delar kopplas samman av den åtta kilometer långa bron Mackinac Bridge. En gång i tiden var Michigan en betydande leverantör av trä, järn och koppar. När naturresuserna blev allt mindre blev Michgian födelseplats för den amerikanska fordonsindustrin.

1622 nådde de franska upptäckarna Etienne Brule och hans resekamrat Grenoble som antagligen de första den övre sjön.
1701 grundade Antoine de Lamothe Cadillac och löjtnanten Alphonse de Tonty utposten Fort Pontchartrain på platsen där dagens Detroit ligger.
1805 skapades territoriet Michigan ur indianernas territorium med Detroit som regeringssäte och William Hull som guvernör.

1812 ockuperade brittiska trupper delar av Michigan innan de tvingades retirera 1813 efter den amerikanska segern på Eriesjön. Indianernas motstånd bröts efter slaget vid Thames River.
1835 hölls den första lagstiftande församlingen .
26 januari 1837 blev Michigan USA:s 26:e delstat.
1847 blev Lansing ny huvudstad.
1957 invigdes den åtta kilometer långa Mackinac Bridge.
1974 Gerald R. Ford från Grand Rapids blir amerikansk president.
1987 firade Michigan 150 år som amerikansk delstat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar