Sidor

fredag 7 maj 2010

Rockford. (USA)

Rockford är en stad i den amerikanska delstaten Illinois med en yta av 146,9 km² och en befolkning som uppgår till cirka 152 000 (2003). Ca 17 % av befolkningen i staden är afroamerikaner. Av befolkningen lever ca 14 % under fattigdomsgränsen. Ett samarbetsavtal har träffats mellan Rockford och Lidköping, detta för att utveckla näringslivet i de båda städerna.
Staden är belägen i den norra delen av delstaten ca 25 km söder om gränsen till Wisconsin och ca 120 km öster om Mississippifloden och ca 160 km nordväst om Chicago.
Mest intressant för oss svenskar är att Rockford är den näst största svensk-amerikanska staden i USA. Hela 37 000 av Rockfords innevånare härstammar från Sverige.
Orsaken till att så pass många svenskar hamnade i Rockford är att när utvandrarna fyllt nordterritoriet ville immigrationsmyndigheterna fylla tomrummet i Illinois. När immigranterna kom till Ellis Island fick de enkla tågbiljetter till Chicago. När de kom fram hindrades de att stiga av, då en tyfusepidemi grasserade i staden. Då fortsatte de nyanlända så långt som järnvägen gick och på så vis hamnade de i Rockford.
Som svensk besökare blir man mycket väl mottagen. Svensk-amerikanerna i Rockford är vänliga och glömmer inte sitt ursprung. Om man drabbas av hemlängtan under besöket i Rockford är det bara att ta sig till restaurang Stockholm Inn som serverar pannkakor med importerad BOB lingonsylt. Om man har tur träffar man en av delägarna, rockikonen Rick Nielsen, frontfigur i Cheap Trick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar