Sidor

lördag 8 maj 2010

Tórshavn.

Torshamn (färöiska Tórshavn, danska Thorshavn) är Färöarnas huvudstad. Staden är belägen i Torshamns kommun på södra delen av ön Streymoy och har dryga 12000 invånare. Namnet Tór härstammar från den nordiska guden Tor, vilket påminner om att Torshamn är en mycket gammal stad, kristendomen kom hit först omkring 850-900. Staden växte upp runt Tinganes, där vikingarna upprättade ett ting, Løgting, - Färöarnas första - omkring år 900. Alltinget är med sitt nuvarande namn, Lagtinget, en av världens äldsta församlingar. "Alltinget" möttes en gång varje sommar på halvön Tinganes vid Torshamn, som vid den här tiden bara bestod av två bondgårdar. Staden är centralt placerad på Färöarna. Enligt vissa källor fick Torshamn ingen fast befolkning förrän efter reformationen. Monopolhandeln hade nu fått fast hamnplats och för att skydda hamnen mot sjörövare upprättades där en garnison och försvarsanläggning. Som de andra orterna på Färöarna har Torshamn aldrig varit en utpräglad jordbruksbygd, istället var det öarnas tingsplats och enda tillåtna handelsplats, vilket har präglat stadens utveckling ända in i nutiden. På 1600-talet var den färöiska befolkningen uppdelad i tre lika stora grupper: de fattiga, de danska ämbetsmännen och manskapet på garnisonen.
1000 slogs det enligt Färingasagan (da. Færingesagaen) fast av tinget att införa kristendomen till följd av Sigmundur Brestissons missionsarbete.
1075 nämndes Torshamn för första gången i skrift.
1271 etablerade den norska kungamakten ett kungligt handelsmonopol, med Torshamn som handelsplats, vilket gjorde att många ämbetsmän flyttade dit.
1580 byggde Magnus Heinason skansen (Skansin) som försvar mot sjörövare. Skansen byggdes om flera gånger, och sitt nuvarande utseende fick den 1790.
1673 Under Gabeltiden eldhärjades Tinganes, och gamla skrifter försvann tillsammans med Gabels dokument.
1655, Torshamn utvecklades till en riktig stad, då Niels Ryberg hade monopol på handeln. Tinganes fick varor från Köpenhamn ca tre gånger om året, och hade därför mer kontakt med omvärlden än de andra orterna.
1709 övertog den danska kronan monopolhandeln, med huvudsäte i Torshamn, vilket medverkade till att isolera öarna. Samma år rasade en koppepidemi i staden och 250 av stadens 300 invånare dog.
1856 upphävdes monopolhandeln på Färöarna. Det färöiska Lagtinget, Løgtingið, byggde det nuvarande lagtingshuset.
1866 upprättades Torshamns stadsråd, och sedan dess har det varit Färöarnas huvudstad.
1909 blev Torshamn en handelsstad med samma rättigheter som de andra danska handelsstäderna.
1927 fick Torshamn en modern hamn där större skepp kunde lägga till.
1931 upprättar 7 franciskanersystrar och en katolsk präst ett barnhem och en skola i Bringsnagøta.
19 november 1933 invigdes den nya katolska kyrkan i Varðagøta. Skolan invigdes den 8 december.
1940, under andra världskriget, då Storbritannien ockuperade Färöarna efter att Tyskland ockuperat Danmark och Norge, blev Skansen använd som huvudkvarter för The Royal Navy Commands, och två kanoner från ett upphugget stridsskepp användes som luftvärnsartilleri.
1987 invigdes den katolska "St. Mariekirken" på Mariugøta 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar