Sidor

onsdag 12 maj 2010

Oman.

Oman, formellt Sultanatet Oman, är ett sultanat beläget i det östra hörnet av den Arabiska halvön.

Landet gränsar till Förenade arabemiraten i nordväst, Saudiarabien i väst och Jemen i sydväst och har en lång kust mot Arabiska havet i öst och Omanbukten i nordöst.

Oman har även ett territorium på Musandam-halvön som inte sitter ihop med det övriga landet utan är omslutet av Förenade arabemiraten i syd, Persiska viken i väst och Omanbukten i öst.

Nationaldag firas den 18 november på grund av att det är sultanens födelsedag.
Huvudstaden är Muskat som också är landets största stad och dess viktigaste hamnstad. Fram till 1970 var landets namn Muskat och Oman. Under forntiden var området som idag är Oman en viktig handelsplats som innehade en roll av transithamn för handeln mellan de båda flodkulturerna i Mesopotamien och Induskulturen. Arkeologiska fynd indikerar existensen av inhemska politiska formationer. Omans rikedom under denna tid bestod framför allt i dess betydande innehav av koppar.

Oman fortsatte att vara ett viktigt handelscentrum. År 1508 togs den viktigaste hamnstaden, Muskat, av portugiserna. De höll den till 1659 då den blev en del av det Osmanska riket. Osmanerna drevs ut 1741 och landet grundades av Ahmed ibn Said, den förste av den sultandynasti som ännu regerar.
Under 1800-talet växte Omans makt och man hade under lång tid besittningar i Baluchistan i nuvarande Pakistan samt ön Zanzibar i dagens Tanzania. Omans storhetstid ändades i slutet av 1800-talet och det blev 1891 ett brittiskt protektorat, vilket det var fram till 1971. Oman förlorade sina sista besittningar i Pakistan under 1950-talet. Oman har en stabil och växande ekonomi.

Levnadsstandarden har blivit mycket bättre under de senaste trettio åren. Oljan är mycket viktig för landet och är den främsta exportvaran. Men oljan är inte den enda exportvaran. Dadlar, frukt och grönsaker är också stora exportvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar