Sidor

torsdag 6 maj 2010

Turin. (Italien)

Turin är en stad i norra Italien. Den är huvudstad i regionen Piemonte och huvudort i provinsen Torino. Turin är stadens namn på den piemontanska dialekten såväl som på minoritetsspråket occitanska. På italienska heter staden Torino. Turin har 902 255 invånare (2004), i Stor-Turin ungefär 1,7 miljoner, och är därmed Italiens fjärde största stad. Staden var värd för de Olympiska vinterspelen 2006. Platsen började bebos i förromersk tid av ett keltoliguriskt folk som hette tauriner. Folket fick sitt namn från det keltiska ordet för berg - tau och det är härifrån stadens namn kan härledas. Kring vår tideräknings början grundlades en romersk koloni vid namn Augusta Taourinorum på platsen. Platsen valdes strategiskt vid handelsleden Via Postumia på vilken handelsvaror transporterades från Alperna via dalgångarna Aosta och Susa till Milano och Verona. Staden bär fortfarande spår av den typiska romerska stadsstrukturen med rätvinkliga gator som bildar kvarter. Quartiere Romano är den äldsta stadsdelen, grundad år 28 fvt av kejsar Augustus. Turin rymde vid den här tiden omkring 5000 invånare som alla bodde innanför stadens höga stadsmurar.
Efter romarrikets fall på 400-talet vt lade langobarderna staden under sig. På tusentalet uppgick de langobardkontrollerade områdena i Tysk-romerska riket. Från 1280-talet lydde staden under huset Savojen vars centrum med åren sakta förflyttades söderut och 1563 blev Turin huvudstad för Savojen. Under denna tid byggdes många av stadens ståtliga palats och universitet. Turin är beläget i Italiens nordvästra hörn, på floden Pos vänstra strand ca 10 mil från såväl Frankrikes som Schweiz gränser. I norr ligger Alperna och söder om staden finns Monferratos höjder. Tre stora floder flyter genom staden: tidigare nämnda Po samt dess bifloder Dora Riparia och Stura di Lanzo. Turin är en av Italiens viktigaste industristäder med speciellt mekanisk industri. I stadsdelen Mirafiori i södra Turin ligger bland annat Fiat:s huvudfabrik och huvudkontor. Turin är också en stor tillverkare av choklad. Det var för övrigt i Turin som man uppfann maskinen för att tillverka chokladkakor. Andra kända företag från Turin är Invicta, etablerat 1821, Lavazza, Martini, Kappa och chokladfabriken Caffarel.
Man brukar i Turin tala om dopo Fiat (efter Fiat), de flesta inser att Fiats dominerande ställning i Turins industriliv måste brytas och kompletteras med andra näringsgrenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar