Sidor

torsdag 27 maj 2010

Zambia.

Zambia, formellt Republiken Zambia, är en stat i södra Afrika, gränsande till Angola Kongo-Kinshasa, Malawi, Moçambique, Namibia, Tanzania och Zimbabwe. Vid gränsen mot Zimbabwe finns Victoriafallen, världens (beroende på hur man mäter) största vattenfall. Det tidigare brittiska territoriet Nordrhodesia blev självständigt 1964 och fick då namnet Zambia. Valen 1991 innebar ett slut på enparti-styret som varit, men i efterföljande val 1996 förekom trakasserier av oppositionspartier. 2001 valdes nuvarande president Levy Mwanawasa och hans antikorruptions-kampanj följande år ledde bland annat till att den tidigare presidenten Frederick Chiluba och många andra arresterades.
Lägsta punkt: Zambezi-floden, 329 meter över havet
Naturtillgångar: koppar, kobolt, zink, bly, kol, smaragd, guld, silver, uran, vattenkraft

Klimatet är tropiskt men mildras av landets höjd över havet. Regntiden varar från oktober till april och då kan tropiska stormar förekomma. Ibland inträffar längre torrperioder.
Några av Zambias största miljöproblem är luftföroreningar och surt regn på grund av gruvorna, kemikalier som smutsar ner vattnet, jorderosion samt tjuvjakt som allvarligt hotar många djur, bland annat flodhäst, elefant, antilop och de stora kattdjuren. Zambia har skrivit under, men inte ratificierat Kyoto-protokollet om klimatförändringar. En majoritet av befolkningen är mycket fattig.
Under 1980- och 1990-talen ledde ett sjunkande koppar-pris och långa torrperioder till en försvagad ekonomi. Tidigare var koppargruvorna statliga, men är nu privatiserade vilket innebär att staten inte måste täcka deras förluster. Zambia får ekonomisk hjälp från internationella organ.
Nästan all elektricitet produceras av vattenkraft och landet exporterar även el.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar