Sidor

torsdag 22 juli 2010

Kabylie. (Algeriet)

Kabylien eller Kabylien (Kabylien: Tamurt Iqbayliyen, Tamurt n Leqbayel) , är en region i norra Algeriet.
Det är en del av Berätta Atlas och ligger vid kanten av Medelhavet. Kabylien omfattar flera provinserna Algeriet: Hela Tizi Ouzou och Bejaia ( Vgayet ) , de flesta av Bouira ( Tubirett ) och delar av wilayas av Bordj Bou Arreridj, Jijel, Boumerdes, och Setif. Gouraya nationalpark och Djurdjura nationalpark finns också i Kabylien .
Det är viktigt att inte förväxla " Kabylien " och den globala "Kabylien människor" någon annanstans : cirka 25 % av Kabylien personer bor i Alger huvudstadsregionen. Denna artikel avser bara den territoriella " Kabylien "region , och omfattar inte Alger'S Kabylien befolkning och samhälle.
Från de etablerade faktum att en gång, Nordafrika var täckt med vatten , den enda mark kvar att människor har bebott är vad tycks nu vara kedjan av Atlasbergen. Den Kabylien människor har alltid bebott topparna för de Algeriska HighlandsDe östra delarna av Atlasbergen , som ligger i modern Algeriet. Flera källor, från antropologi till genometDra slutsatsen att Kabyles är inhemska befolkningen i detta territorium , som de hänvisar till som " Homeland " . Utom de germanska klan som kallas VandalerHar inga andra folk någonsin bodde ihop med dem på deras territorium - varken Fenicier, den Romarna, den Bysantinerna, den Turks eller Franska. De flesta av dessa inkräktare etablerade militära befästningar på stranden städer (som ursprungligen byggdes av fenicierna som handel dockor ), har kontakt med lokalbefolkningen förbi Atlas kedjan , som utgör en imponerande hinder förblev minimal. I Kabylien länder förlorade romerska trupperna sin fördel , och lokala rebeller funnit en fristad . Inga inkräktare lyckats tvinga sitt styre över i Kabylien människor förrän de franska , sent i mitten av 19th Century - ett samboende som så småningom ledde till en konflikt om suveränitet , vilket resulterade i den beryktade Algeriska krigetSom varade åtta år från 1954 till 1962 .
Inte ens efter självständigheten från Frankrike kan varje algeriska regeringen införa sin myndighet utan ett fullständigt samtycke Kabyls , för de har en av de äldsta formerna av republikanska och decentraliserat styre , kallas AArsh systemet - en demokratisk organisation av valda församlingar med början vid familjen och byn, upp till regional nivå.
I efter självständigheten har de Kabyls varit i konflikt med centralregeringen i Alger sedan starten 1962 , vilket ledde till en unseccesful tre år långt krig mot regimen ( 1963-1965 ). Detta berodde på valet ledarna för de Liberation Army hade att göra , mellan en federativ sammansättning av regioner som åberopats av Kabyles eller en jakobinsk form av republik infördes genom kupper och inre svek ( som sponsras av Pan- Arabist rörlighet för Nasser ). Denna konflikt är mycket levande , och har resulterat i flera Kabylien räder mot diktatur Alger regeringen. Trots att det finns två lokalt baserade politiska partier ( den Socialdemokratiska styrkor Front och Rally för kultur och demokrati) , de flesta Kabyles är för regionalt självstyre, Det är utropade ( och krävde ) av Rörelsen för autonomi Kabylien, mot vilken regim Alger distribuerar den islamistiska terrorister , loured till Kabylien . Lokalt är de kända som ångrar av regimen - Personer som omfattas av en lag från Amnesty , sedan 2005. Den algeriska Salafsts , som kom till al-Qaida med en ny förkortning AQIM ( al-Qaida i islamiska Maghreb ) är 1: a raden av angrepp av regimen mot secualarist och anti- islmic Kabylien / Kabylien människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar