Sidor

tisdag 17 augusti 2010

Rio De Janeiro. (Brasilien)

Rio de Janeiro (Januaris flod) är en stad i Brasilien och är huvudstad i delstaten med samma namn.

Staden har 6 094 000 invånare (2005) på en yta av 1 182 km² och 11 352 003 invånare (2005) i hela storstadsområdet på en yta av 4 658 km². Man bör notera att tre kommuner som förut ingick i definitionen av storstadsområdet har på senare tid exkluderats, vilket gör att uppgifter från olika källor kan variera beroende på om dessa fortfarande räknar med dessa kommuner.

Rio de Janeiro ligger vid Brasiliens sydöstra kust. Staden är kanske mest känd för sin karneval. Vissa anser att Rio är en av världens vackraste städer där höga berg inlindade i regnskog kastar sig rakt ner i havet. År 2016 kommer de Olympiska sommarspelen att hållas i Rio.
Bland de mest kända stadsdelarna i Rio finns Leme (där Atlantkusten börjar), Copacabana, Ipanema och Barra da Tijuca. Invånarna i Rio kallas cariocas. Internationell flygplats, Galeão (GIG), inrikesflygplats i centrala Rio Santos Dumont (SDU).

Området där Rio de Janeiro är beläget nåddes i januari 1502 av portugisiska upptäcktsresanden ledda av Gaspar de Lemos. Eftersom de trodde att Guanabarabukten var en flodmynning fick området namnet Rio de Janeiro, vilket betyder januarifloden på portugisiska.
Själva staden grundades inte förrän den 1 mars 1565 av den portugisiska riddaren Estácio de Sá, som kallade den São Sebastião do Rio de Janeiro (S:t Sebastian av Januarifloden), till kung Sebastian I av Portugals ära. I århundraden kallades platsen São Sebastião i stället för den nuvarande populära andra delen av namnet. Staden attackerades ofta av pirater och kapare, speciellt av fiender till Portugal, som Nederländerna och Frankrike.

1763 blev Rio de Janeiro huvudstad i Brasilien istället för Salvador och förblev så tills 1960 då Brasília blev ny huvudstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar