Sidor

tisdag 17 augusti 2010

Byxelkrok.

Byxelkrok är en småort i Böda på norra Öland. Här tar länsväg 136 från Ottenby slut. Orten har en liten hamn med omfattande fritidsseglation och en livsmedelsbutik. Norr om Byxelkrok ligger Ölands norra udde och fyren Långe Erik. På sommaren utgör orten ett turistmål och de många restaurangerna, hotellen och campingarna är fullbelagda. Här finns bland annat hotellanläggningen Byxelkroks Marina Sea Resort som är öppen större delen av året, likaså välkända Restaurang Sjöstugan med restaurang, pub och nattklubb under sommarhalvåret. Byxelkrok har färjeförbindelse med Oskarshamn.
Namnet Byxelkrok härstammar fråm "Byskogskroken" som avser den bukt som söderut sträcker sig till Tokenäs udde. Tokenäs , 2 km söder om den nuvarande hamnen, var tidigare en hamn som fanns redan på Vikingatiden. Sägnen säger att vikingahövdingen Toke landsteg här, men blev ihjälslagen av lokalbefolkningen. I Tokenäs finns "Tokes ek" med några stenar där Toke sägs vara begravd.

Byxelkrok är ett litet samhälle med ca 200 bofasta personer, som ligger intill Kalmarsund med fiskehamn och badplats.
Naturen är skiftande. Här finns både stora skogsområden, långa sandstränder, vackra stenhällar, alvarsmark, lundar, jordbruksmark och ängshagar.
Det finns många fina sevärdheter i Byxelkrok med omnejd, tex. fornminnen och unika naturområden.
En upplevelse för hela familjen!
Under sommarmånaderna besöker tusentals turister och sommarölänningar Byxelkrok.
Här finns allt från konstutställningar till shopping för de som är köpsugna.
Det sprudlar av föreningsaktiviteter och företagsanda i Byxelkrok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar