Sidor

tisdag 17 augusti 2010

Tananger. (Norge)

Tananger är en by i kommunen SolaI länet av Rogaland, Norge. Befolkningen (2005) är 5.817 , en nära fördubblas från 1980 då 3.020 människor bodde där .
Halliburton har ett kontor i Tananger.
Tananger (som nämns i källor dateras till 1608) , användes som en fristad i tider av dåligt väder. Det ansågs vara den bästa och djupaste hamn norr om Egersund. I 1650, var som hummer värderades till sitt värde som en exportvara , byn gradvis avvecklas. Sedan dess handel med hummer , fisk och exklusiva artiklar som tobak , kaffe och te, som följde med de större fartyg som sökt hamn i stormar, leda till upprättandet av en tullstation i Stavanger huvudkontor i 1777 och varade till 1958. De farliga klipporna i havet strax utanför Tananger gjorde vatten så ödesdigert att en lotsning tjänst fanns så tidigt som 1679Den var organiserad i 1720 under nationell kontroll. Tananger upprätthåller sin lotsning service till denna dag, men kunderna är mestadels supertankers och handelsfartyg .
Under Napoleonkrigen canon- monterad roddbåtar var stationerade i Tananger . Under första världskriget norska marinen fartyg var stationerade här för neutralitet - klocka.
I 1965 oljan äventyret började med Aker - Norsco upprättande i Tananger som en av de första leveransen grunderna till offshore- verksamhet. (Källa: Tanangers minne )
Nu finns flera olje - företag som ligger här , inklusive Shell och Schlumberger i Risavika .
Den nya Risavika Hamnen är under uppbyggnad , det är där den internationella färjor till Danmark (och England) dockning .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar