Sidor

måndag 16 augusti 2010

Salgótarján. (Ungern)

Salgótarján är en stad i Nógrádprovinsen i nordöstra Ungern. Staden hade år 2005 totalt 43 169 invånare och en area på 102,96 km².
Staden ligger vid foten av Karancsberget vid Cserhátkullarna, 120 kilometer nordöst om Budapest och 70 kilometer väster om Miskolc. Salgótarján är omgiven av skog och kullar med slottsruiner.
Staden fanns redan under medeltiden, men informationen om denna tid är delad, det är dock troligt att det var en liten by. Ordet salgó betyder skinande på gammal ungerska, medan Tarján var namnet på en av de ungrargrenarna som levde i området.
Slottet Salgó byggdes under 1200-talet på ett berg med vulkaniskt ursprung. Under 1200-talet hade staden redan en kyrka.
Efter belägringen av det närliggande slottet Fil'akovo (1682) blev staden ödelagd, och nya invånare ankom endast tio år efter, men orten fortsatte vara en liten by.
Arbetena kom under mitten av 1800-talet då en kolgruva öppnades i närheten. Jobbmöjligheterna kom med gruvan och utvecklingen av industrier tog fart. Staden växte fort och fick stadsrättigheter år 1922.
År 1950 blev Salgótarján huvudstad i Nógrádprovinsen istället för den tidigare staden Balassagyarmat. Under de kommande tjugo åren anslöt sig flera byar och orter till den växande staden.
Kolgruvan stängdes för många år sedan, något som gjorde att de som jobbade där blev lämnade utan jobb.
År 1994 fick Salgótarján ranken som stad med provinsrättigheter, som följd av en ny lag som gjorde att alla provinshuvudstäder är städer med provinsrättigheter (tidigare fick endast städer med över 50 000 invånare dessa, och Salgótarján var en av de två som hade mindre än 50 000; den andra var Szekszárd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar