Sidor

torsdag 16 september 2010

Paderborn. (Tyskland)

Paderborn är en stad i Nordrhein-Westfalen, Tyskland, Huvudstad i den Paderborn distrikt. Namnet på staden härstammar från floden Pader, som har sitt ursprung i mer än 200 fjädrar nära Paderborn Cathedral, där St Liborius är begravd .
Paderborn grundades som ett biskopsrådet av Karl den store i 795 . I 799 Påven Leo III flydde hans fiender i Rom och nådde Paderborn, där han träffade Karl den store. Charlemagne återinföras Leo i Rom år 800 och kröntes Tysk-romersk kejsare av Leo i gengäld.
Biskopen i Paderborn blev en Prince of the Empire i 1100. Staden togs av Preussen 1802, därefter av Franska vasallstat Konungariket Westfalen 1807 till 1813 och återvände sedan till Preussen.
Trädet Irminsul var förmodligen ligger nära Paderborn.
Paderborn var säte för Biskopsstiftet i Paderborn, I dag är säte för en romersk-katolsk ärkebiskop.
St Liborius firas i Paderborn varje år i juli med Liborifest . Han är beskyddare av Paderborn , som hans reliker överfördes i 836.
Paderborn har en befolkning på över 144.000 , varav cirka 10% är studenter på lokal universitet. Dessutom cirka 10.000 medlemmar eller anhöriga till medlemmar av Brittiska försvaret bor i Paderborn, men ingår inte i den nominella populationsstorleken. Ungefär hälften av de väpnade styrkorna och familjer bor i Sennelager Ward, platsen för den största baracker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar