Sidor

onsdag 8 september 2010

Yokohama. (Japan)

Yokohama är en residensstad i Kanagawa prefektur på ön Honshu, Japan.

Staden har 3,6 miljoner invånare (2007) och är därmed Japans andra största stad. Yokohama ligger vid Tokyobuktens västra strand och är en av landets viktigaste hamnstäder.

Den är en del av Tokyoregionen och bildar tillsammans med Kawasaki i norr centrum för Keihin, Japans viktigaste industriregion. I staden finns stora stålverk, oljeraffinaderier, varv och bilindustrier och omfattande tillverkning av verktygsmaskiner, elektroniska produkter och konstfibrer.

Yokohama har vidare flera universitet och en rad fackhögskolor. Stadens hamn är Japans största importhamn.

När Japan, strax före meijirestaurationen och shogunatets fall, i slutet av 1800-talet öppnade sig mot omvärlden efter två sekel av isolationism, växte Yokohama snabbt från ett litet fiskarsamhälle till Japans fönster mot omvärlden. Staden blev en samlingpunkt för utlänningar och utländska företag och innovationer. Här byggdes landets första järnväg på 1870-talet, landets första kraftverk på 1880-talet, och så vidare.

Yokohama var en av de första städerna i Japan att få speciell status (serei shitei toshi) 1956 vilket innebär att den har tagit över viktiga funktioner från prefekturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar