Sidor

torsdag 7 oktober 2010

Burka.

Burka, även burqha, (arabiska: برقع, burquʿ), i Afghanistan dari: چادر; chadari) är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet inklusive ögonen (jfr. niqab). Den är vanligen sydd i ett lätt material och bärs utomhus över vanliga kläder av vissa muslimska kvinnor, främst i Afghanistan, i delar av Pakistan och i norra Indien. Burka är det mest heltäckande plagget som används med hänvisning till hijab, reglerna för återhållsam klädsel inom islam.

Burkan sitter relativt tätt omkring övre delen av huvudet och liknar en mössa (kufi) med en formsydd kulle. Från kullen går långa, vida tygvåder hela vägen ned mot marken. För att bäraren ska kunna se sin omgivning sitter ett tätt textilt gallerverk över ögonen. Burkan har inga ärmar eller öppningar för händerna. Burkans överdel är ofta dekorerad med täta broderier. Nedanför gallret finns ofta glesare broderier. Även burkans nederkant kan vara dekorerad med broderier.

Burkan är helfärgad och omönstrad. Den vanligaste färgen är ljust blå, men även vita burkor förekommer. Materialet är lätt, exempelvis siden eller viskos. De långa tygvåderna kan ibland vara kräppade.

I Afghanistan användes burka tidigare främst på landsbygden. Efter att talibanerna kommit till makten stiftade en lag som gjorde bärandet av burka obligatoriskt för alla kvinnor som vistades utomhus. Lagen avskaffades efter talibanregimens fall, men burkan används fortfarande i stor omfattning, även i städerna.

I juli 2010 utfärdade Syriens utbildningsminister Ghiath Barakat ett dekret som förbjuder kvinnor med täckt ansikte att vistas på universitetens områden. Det innebär i praktiken att personal och studenter inte längre kan bära burka eller niqab. I juni samma år avskedades eller förflyttades 1200 kvinnliga syriska lärare på grund av att de bar niqab.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar