Sidor

tisdag 5 oktober 2010

Hemlagad pölsa.

Pölsa lagades förr av de mindre köttrester som ändå skulle malas till färs eller av innanmat och lite lever. Har du rester av kokt kött kan du laga pölsa av dem. Lagad direkt av de bästa ingredienser är pölsan en delikat lunchrätt.
Antal portioner: 8
Ingredienser
600 g nöt-, kalv- eller fläskkött
200 g fläsksvål (ej rimmad)
200 g korngryn
2 gula lökar
1 msk smör
11 msk ättika (7%)
färsk timjan
färsk mejram
3 lagerblad
salt och malen vitpeppar
1 liten burk ansjovisfiléer
Till servering:
inlagda rödbetor
stekta ägg

Gör så här
1. Krossa korngrynen och lägg dem i blöt. Koka kött och svål, eventuellt med lite grönsaker och kryddor. Koka mört och skumma väl. Det tar ca 30-40 minuter.

2. Skiva och bryn löken i smör. Sila buljongen och koka sedan korngrynen mjuka i den i ca 40 minuter. Mal köttet, svålen och löken. Hacka ansjovisfiléerna.

3. Vänd ner det malda köttet och ansjovishacket i grynkoket. Smaksätt den nu gröttjocka pölsan med ättika, örter, lagerblad, peppar och ansjovisen med sitt spad. Hetta upp och servera med stekta ägg och inlagda rödbetor. Tips: Frys in halva satsen och servera den med stekta äppeltärningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar