Sidor

söndag 31 oktober 2010

Hijum. (Nederländerna)

Hijum är en liten by i Leeuwarderadeel i provinsen Friesland i Nederländerna och har runt 390 medborgare (2004).

Byn grundades i en gammal kärr. Namnet kommer troligen från det frisiska hiem för "gård". I 12-talet var en fördämning byggdes Hijum som kom att vara inne i vallen. Det var då som ägs av klostret fruktträdgård Marien av Hallum. Den adliga familjer Abinga Emminga och hade även en viss makt. Programmen var bland de Abinga Vetkopers. När Karl V i 1511 invigdes som Lord of Friesland, Abinga vägrade Binnerts den trohetsed till den nya suveräna att gå. Då hans ägodelar togs över av Hessel van Martena (efter vilken Martenahuis i Frankston heter).

Efter reformationen och var Hijum Finkum två byar. Klubben var tillsammans, och den årliga festivalen byn var omväxlande hålls i en av två byar. Hijum var den största byn av de två. Befolkningen legat runt 300 för en lång tid, mitt i de två byarna bodde här, och det var en cikoria fabrik belägen. Efter 1945 , befolkning ökade som bosatta från Leeuwarden i Hijum avvecklas.

Hijum har en kyrka från 12-talet tillägnad Sankt Nicholas, skyddshelgon för sjöfolk. Möjligen fanns kaptener vid tidpunkten i byn. Genom Gamla Leije var en anslutning till Middle Sea. Runt 1900 , den högen där kyrkan står för en del utgrävd stor. Kyrkan är idag ägs av Stichting Alde Fryske Tsjerk. I 1877 Hijum var också en protestantisk kyrka grundades.

I Hijum den astronomiska Arjen Roelofs (1754-1828) föddes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar