Sidor

söndag 31 oktober 2010

Nordby. (Norge)

Nordby är en mindre ort med färre än 200 invånare i Strömstads kommun i Bohuslän och tillhör Västra Götalands län. Nordby ligger nära riksgränsen till Norge.

I Nordby ligger Nordby Shoppingcenter som främst riktar sig till norska kunder. En omfattande gränshandel sker längs hela den svensk-norska gränsen, då prisnivån inom Sverige är betydligt lägre än i Norge. Nordby har 83 000 m² butiksyta och 3 500 P-platser, och är därmed ett av Sveriges största köpcenter, och störst av gränshandelsområdena.

Främst är det matvaror, tobak och alkohol som norrmännen eftertraktar (ett systembolag finns dock inte på Nordby). Det är tull och skatt på livsmedel och drycker i Norge eftersom landet inte är med i EU. Privatpersoner får tullfritt ta med sig en begränsad mängd. Även en del andra varor såsom kläder och elektronik hittar vägen över gränsen.

De första butikerna etablerades 1983. Antalet besökare växte och fler butiker byggdes. Trafiksituationen blev ofta svår, med långa köer som följd. När E6 byggdes om till motorväg (några km österut), möjliggjordes en fortsatt expansion av Nordby. År 2003 byggdes området ut med 30 000 m². Under 2008–2009 byggdes köpcentret ut ytterligare. Den äldre och nyare delen byggdes då ihop.

Busslinjen Gränspendeln passerar köpcentret (stannar vid entrén). Den går till Strömstad, Halden och Oslo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar