Sidor

torsdag 28 oktober 2010

Katowice. (Polen)

Katowice [katɔ'vʲitsɛ] (tyska: Kattowitz) är en industristad i Schlesien i södra Polen, och är administrativ huvudort för provinsen Śląsk. Invånarantalet var 308 548 i slutet av 2009, på en yta av 165 kvadratkilometer. Katowice är centrum för ett storstadsområde inriktat på tung industri i Övre Schlesien, med totalt 2 818 832 invånare i slutet av 2009 på en yta av 5 577 kvadratkilometer. Under åren 1953–1956 var stadens namn Stalinogrod.

Området runt Katowice i Övre Schlesien har bebotts av etniska schlesier från sina dokumenterade tidigaste historia. Det var först styrdes av den polska schlesiska Piast dynastin (fram till dess undergång). Från 1335 var det en del av den böhmiska kronan. I 1526 det territorium som skickas till österrikiska Habsburgsmonarkin efter döden av kung Ludvig II av Ungern och Böhmen. År 1742, i Schlesien var mest fogats från Österrike av kungariket Preussen under första schlesiska kriget.

Katowice fick stadsrättigheter år 1865 som Kattowitz i preussiska provinsen Schlesien. Staden blomstrade på grund av stora mineral (särskilt kol) insättningar i de närliggande bergen. Omfattande stad tillväxt och välstånd beroende av kolbrytning och stålindustrin, som tog fart under industriella revolutionen. Kattowitz beboddes främst av tyskar, schlesier, judar och polacker. Tidigare del av Beuthen distriktet, i 1873 blev huvudstad i den nya stadsdelen Kattowitz. Den 1 april 1899, staden Kattowitz var skild från distriktet, att bli en självständig stad.

Enligt Versaillesfreden efter första världskriget i Övre Schlesien folkomröstning anordnades av Nationernas Förbund. Även i staden Katowice i folkomröstningen resulterade 22.774 röster att stanna kvar i Tyskland och 3.900 röster för Polen i röstningsområde i Katowice övergripande (i kombination med landsbygden nära staden och slottet område) de var 66.119 röster för Polen och 52.992 för Tyskland och efter det schlesiska Uppror (1918-1921) blev Katowice del av Andra polska republiken med en viss grad av autonomi (schlesiska parlamentet som en valkrets och Schlesien rådet som verkställande organ).

Staden ockuperades av Nazityskland mellan 1939-1945.

År 1953 staden döptes Stalinogród ("Stalin City ") av den polska kommunistiska regeringen. Men nya namn var aldrig godtagits av stadens befolkning och 1956 det tidigare namnet "Katowice" återställd var.

Allvarlig ekologiska skador på miljön inträffat under tiden efterandra världskriget när kommunistiska styre i Folkrepubliken Polen, men den senaste tidens förändringar i förordningar, förfaranden och politik polska regeringen sedan kommunismens fall har vänt mycket av den skada som gjort.

På grund av ekonomiska reformer, har det skett en omsvängning från tung industri, och mot små företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar