Sidor

torsdag 28 oktober 2010

Piekary Śląskie. (Polen)

Piekary Śląskie [pjɛkarɨ ɕlɔsk ʲ ɛ] (tyska: Deutsch Piekar) är en stad i Schlesien i södra Polen, nära Katowice. Den norra distriktet i Övre Schlesien Metropolitan unionen - metropolen med befolkning på 2 miljoner. Beläget i Schlesien Highlands, på Brynica river (biflod till Vistula).

Det är beläget i Schlesien sedan starten 1999, tidigare i Katowice Län, och innan dess, den autonoma Schlesien. Piekary Śląskie är en av de städer i 2,7 miljoner storstadsregion - Katowice tätort och inom ett större schlesiska storstadsområde som befolkas av cirka 5.294.000 personer. Befolkningen i staden är 59.061 (2008).

Piekary är en andlig centrum för Övre Schlesien, en Mariahelgedomen som är en vallfärdsort för tusentals troende, och en gruvstad. Det var scenen för patriotiska polska demonstrationer och ett av centrumen för schlesiska Uppror och 1922 avträddes till Andra polska republiken av Tyskland som 86% av befolkningen röstade för att gå med återupprättade polska staten.

Staden Piekary Śląskie skapades år 1934 genom att gå med kommunerna Szarlej och Wielkie Piekary. År 1975 den administrativa reform ledde till att ansluta sig till närliggande städer: Dąbrówka Wielka, Brzeziny Śląskie, Brzozowice, Kamień och Kozłowa Góra.

Mellan 1303 och 1318, den första kyrkan och oberoende församling skapades där. I 15: e århundradet zink och bly gruvindustrin utvecklas och processen för avveckling evolution börjat.

I den 12: e och 14-talen, den Germanised schlesiska hertigarna regleras i stan, men ett kort besök av kung Jan III Sobieski rusa till lättnad Wien år 1683 orsaka att minnet om polskt ursprung levt bland dem. De kommande åren väckt flera bondeuppror mot den tyska stormän. 1697, August II den Starke besökte Piekary. Han konverterade själv till katolska religionen i den lokala kyrkan och på samma gång han svurit att pacta conventa.

I den 18, kolonisation och Germanisation av Piekary Śląskie ökade. Resultatet blev en stark rörelse mot att bibehålla polska ursprung i landet. År 1842, Piekary rektor, präst Ficek beställde Alojzy en ny nyromansk basilika ritades av Daniel Grötschel. En målning av jungfru Maria var placerad där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar