Sidor

fredag 15 oktober 2010

Nexø. (Danmark)

Nexø är en stad på den östra kusten av Baltic Ön Bornholm, Danmark.

Med en befolkning på 3.732 (1 januari 2010). Det är den näst största staden, liksom den största fiskehamn på ön. Fiske är stöttepelaren i stadens ekonomi. Nexø är också platsen för ett destilleri (Bornholmske Spiritfabrik ApS) och en senap fabrik (Bornholmersennep ApS).
Nexø fungerar också som en anhalten för de passagerarfärjor förbinder Bornholm med Kołobrzeg, Darłowo, Och Ustka i Polen.

Nexø grundades 1346, expanderar till sin nuvarande storlek i den 18: e talet, med stenbrott och en utökad hamn. Mellan 1900 och 1968 var Nexø samband med Rønne, den största staden på Bornholm, av ett järnvägsspår. Den gamla stationsbyggnaden fortfarande finns bevarad i den senare, medan Nexø nu värd för ett järnvägsmuseum. Staden var platsen för kommunfullmäktige i Nexø kommun, Som omfattade ett område på 104 km ², med en sammanlagd befolkning på 8.558. Detta före detta kommun ingår nu i Bornholm kommun.

Den största stranden på Bornholm ligger söder om Nexø, i sydöstra hörnet av Bornholm. Det sträcker sig från Snogebæk i utkanten av Nexø på den östra kusten till flera kilometer väster om udden. En turistmagnet, anses det den bästa stranden i Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar