Sidor

måndag 29 november 2010

Gullabo.

Gullabo är en småort i Torsås kommun, Gullabo socken.

1870 bildades denna socken genom en utbrytning ur och annexförsamling till Torsås socken och Gullabo församling bildades för att ansvara för de kyrkliga frågorna och Gullabo landskommun för de borgeriga frågorna.

Byarna Bastubo, Binnaretorp, Dergerhyltan, Fagereke, Fagerhyltan, Glosebo, Gullaboås, Häggemåla, Hästmahult, Juansbo, Karsjö, Kroksmåla, Kyrkebo, Lindö (eller Kringlemåla), Lybäcksholm, Lönbomålam Magdegärde, Petamåla, Råbäcksmåla, Skruvemåla, Skörebo, Skörebomåla, Torhult, Troxhult, Tuthult, Trånghult och Törnemåla överfördes från Torsås socken till Gullbomåla.

Redan tidigare hade en kapelförsamlinge funnit i den nordvästra delen av Torsås socken. Ett kapell omnämns på 1600-talet, men det är okänt var det låg. Gullebo socken motsvarar förmodligen den sedan länge försvunna 'Glosebo socken' som 1390 omnämns tillsammans med Torsås och Söderåkra socken 'sunnanskog'.


Denna senare inkorporerades 1952 i Torsås landskommun som sedan 1971 uppgick i Torsås kommun.

Socknens landareal är 135 kvkm och 2000 fanns där 788 invånare[4]. Gullabo räknades som tätort 1965 då invånarantalet var 232.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar